Felhívás!

Hunoktól származunk, de milyenektől!

Hunoktól származunk, de milyenektől! Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárban mutatták be Kiss László nyugalmazott történelemtanár A székely nép eredete, letelepedése és kultúrája. Székely származású írók, jeles személyiségek című könyvét.

Amint azt a bevezetőben Kiss István elmondta, a bemutatott könyv atyai nagybátyja, Kiss László harmadik kötete, a 2009-ben kiadott Kézdiszék Széchenyije, Molnár Józsiás, valamint a 2010-ben megjelent Pillanatképek Kézdivásárhely történetéből után. A szerző elmondta, a szerkezetileg két részből álló kötet célja a székely–magyar műveltség és történelem bemutatása és megismertetése szélesebb körben.

Beszélgetőtársa, Papp Gyöngyike kérdésére válaszolva a székelyek eredetéről Kiss László így vélekedett: „Az igazi székelyek a hunoktól, a kabaroktól és a bolgároktól származnak… A krimhildi csata elveszítése után az ott maradt hunok megijedtek a német ajkúaktól, és itt maradtak, de nevet változtattak: többé nem hunoknak nevezték magukat az ellenségtől való félelmükben, hanem székelyeknek. Ettől kezdve, aki ide, a székelyek közé letelepedett, mind székellyé vált.”

Az eseményt Orbán Andrea szavalata, továbbá Kiss Kund és Luppinger Attila gitárjátéka tette színesebbé.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 11., 6:47
    ÉRTÉKELÉS: 8

    EZ egy nagy MARHASAG..mig masok fenyezik a tortenelmuket mi ilyen szavakat hasznalunk: “ijedtukbe..felelmukbe” stb Minek is kell annyit okoskodni?