Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hunoktól származunk, de milyenektől!

Hunoktól származunk, de milyenektől! Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárban mutatták be Kiss László nyugalmazott történelemtanár A székely nép eredete, letelepedése és kultúrája. Székely származású írók, jeles személyiségek című könyvét.

Amint azt a bevezetőben Kiss István elmondta, a bemutatott könyv atyai nagybátyja, Kiss László harmadik kötete, a 2009-ben kiadott Kézdiszék Széchenyije, Molnár Józsiás, valamint a 2010-ben megjelent Pillanatképek Kézdivásárhely történetéből után. A szerző elmondta, a szerkezetileg két részből álló kötet célja a székely–magyar műveltség és történelem bemutatása és megismertetése szélesebb körben.

Hirdetés
Hirdetés

Beszélgetőtársa, Papp Gyöngyike kérdésére válaszolva a székelyek eredetéről Kiss László így vélekedett: „Az igazi székelyek a hunoktól, a kabaroktól és a bolgároktól származnak… A krimhildi csata elveszítése után az ott maradt hunok megijedtek a német ajkúaktól, és itt maradtak, de nevet változtattak: többé nem hunoknak nevezték magukat az ellenségtől való félelmükben, hanem székelyeknek. Ettől kezdve, aki ide, a székelyek közé letelepedett, mind székellyé vált.”

Az eseményt Orbán Andrea szavalata, továbbá Kiss Kund és Luppinger Attila gitárjátéka tette színesebbé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 11., 6:47
    ÉRTÉKELÉS: 8

    EZ egy nagy MARHASAG..mig masok fenyezik a tortenelmuket mi ilyen szavakat hasznalunk: „ijedtukbe..felelmukbe” stb Minek is kell annyit okoskodni?