Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos túrakalauz

Hasznos túrakalauz Kultúra

Kedden Erdővidék Múzeumában könyvbemutatóval kezdődött a Tortoma Önképzőkör idei őszi szezonja, bár a folytatás egyelőre bizonytalan: mint azt Demeter Zoltán művelődésszervező hangsúlyozta, ez az első előadás, de lehet akár az utolsó is volt, attól függően miként alakul a járványhelyzet.

Az évad első meghívottja, Székely Árpád székelyudvarhelyi földrajztanár A történeti Erdély című túrakalauzát mutatta be, mely útvonal-leírásokkal, térképekkel a Kárpát-koszorú hegységeibe csalogatja az olvasót, úgy, hogy közben bemutatja 33 kis tájegység, hegység jellegzetességeit, múltidéző, korabeli úti beszámolókkal is kiegészítve az aktuális információkat. A könyvhöz mellékelt részletes térkép a Kárpátok vonulatán húzódó egykori román–magyar határt is ábrázolja, mi több, a még fellelhető határoszlopokról is információkkal szolgál.

Hirdetés
Hirdetés

Az előadó vetített képek segítségével mutatta be a könyvben leírtakat, a Keleti-Kárpátok északi részén található Cibles-hegységtől egészen az Erdélyi-szigethegységig kalauzolva a nézőket, miközben megtudhattuk, hogy Erdély legmagasabb csúcsa a Fogarasi-havasokban található Negoj-csúcs a maga 2535 méterével, mert ez a főgerincen található. A nála 10 méterrel magasabb Moldoveanu-csúcs a Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb hegycsúcsa ugyanis már nem Erdélyhez tartozik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük