Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéki alkotó nyerte a TransNatura Nemzetközi Természetfotó pályázat nagydíját

Háromszéki alkotó nyerte a TransNatura Nemzetközi Természetfotó pályázat nagydíját Kultúra

Játékos medvebocsot kapott lencsevégre Péter Levente természetjáró és fotós, aki a háromszékiek közül elsőként nyerte el a tízéves múlttal rendelkező pályázat nagydíját. A versenyre 18 országból 67 alkotó nevezett be, akiknek munkái közül összesen hét díjnyertes felvétel készítőit részesítették elismerésben a szervezők. A megnyitóval egybekötött eredményhirdetésre a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítótermében került sor december 15-én, pénteken.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepélyes díjátadót a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkórusa nyitotta meg. Ezután Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd rövid nosztalgiázást követően szóra méltatta az idei benevezőket, köztük a székelyföldi alkotókat is, akik szerinte egyre jobb és jobb munkákkal rukkolnak elő. „Egyre több itthoni fotós szerepel jól a nemzetközi fotóversenyeken. „Hisszük, hogy olyan nemzedékeket sikerül felnevelni, akiknek fontos a természeti értékek megbecsülése, védelme és kíméletes használata. Ők lesznek a fenntartható Székelyföld építői” – fogalmazott az igazgató. Az idei évben is két kategóriát hirdettek a szervezők, így a jelentkezők a szabadon készített felvételek mellett az ősz témájában is beküldhettek munkákat.

Laksghitha Karunarathna: A szezon színei. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

Az elmúlt tíz évben meghirdetett pályázatokra mindig akadt bőven jelentkező, de mindeddig egyszer sem vihette el háromszéki alkotó a fődíjat. A sort Péter Levente és az általa megörökített játékos medvebocs törte meg, amellyel lenyűgözte a zsűrit. „Együtt él a természettel, ismeri és érti az őt körülvevő világot. Rengeteget fejlődött, és ennek megvan az eredménye” – mondta Demeter János, és egy elismerő kézfogást követően átadta a díjat a győztesnek. Péter Levente aktív természetjáró, és mint kiderült, évek óta figyeli a természetfotósok munkásságát és próbálja kideríteni, hogy milyen is a jó fotó.

Mihai Ion Dulu: Dimineți la Gura Râului. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

A tematizált kategóriában az alkotók az őszt örökítették meg. A harmadik díjat egy sri-lankai művész, Lakshitha Karunarathna szarvast megjelenítő fotója nyerte, második helyezettként pedig a romániai Mihai Ion Dulu végzett, aki személyesen is átvehette a díjat. „Nem szoktam versenyeken részt venni, de ez a téma kihívás elé állított. Bátorítok mindekit, hogy menjen a természetbe, lépjen ki, lélegezzen, és fotózzon” – mondta a nyertes. Az első díjas a magyarországi Pintér Csaba lett, és az őz, amelyet egy ködös napon kapott lencsevégre az alkotó.

Pintér Csaba: Egy ködös őszi napon. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

A nyílt kategória harmadik díját Soumya Ranjan indiai természetfotós nyerte el, a második helyezést Potyó Imre denevérről készült pillanatfotója érdemelte ki. Az első díjazott a szintén magyarországi Szűcs Balázs lett, aki egy pókot ábrázoló, kontrasztos fotóval nyerte el a zsűri tetszését.

Soumya Ranjan Bhattacharyya: Amikor lemegy a nap. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

Az évek során összesen 13 zsűritag váltotta egymást, idén Magdó István és Ovi D. Pop romániai fotósok és Radisics Milán magyarországi alkotó döntött a beérkezett munkákról. A X. TransNatura pályázatra 18 különböző ország 67 fotósa összesen 387 alkotással készült. A kategóriák dobogósai, valamint a fődíj nyertese az elismerő oklevél mellett pénzjutalmat is kaptak: a harmadik helyezett 200, a második 400, az első 600 euró jutalomban részesült, a nagydíj értéke 1000 euróra rúgott.

Potyó Imre: Téli szárnyak. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

Demeter János a kiállítás megnyitóján visszatekintett az elmúlt tíz évre, amióta a TransNatura természetfotó pályázatot is szervezik. „Eleinte nem voltunk teljesen biztosak abban, hogy sorra kerülhet a tizedik is. Nem az egészségi állapotunk miatt aggódtunk, hanem azért, hogy egy nulláról induló természetfotó verseny vajon megtalálja-e a maga helyét, befogadja-e majd a fotós világ ezt az új rendezvényt” – fogalmazott az igazgató.

Szűcs Boldizsár: Ungoliant Valinorban. Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

Az első jelentkezés beérkezése pillanatától fogva azonban csak úgy özönlöttek az alkotások. Amint az igazgató is elmondta, az elmúlt évtizedben 763 fotós, 4439 munkával vett részt a versenyen, évenként átlag 16 országból. Küldtek be fotókat minden kontinensről, főként Európából de jelentkeztek Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és a Csendes-óceáni szigetekről is.

Fotó: TransNatura International Nature Photo Contest

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások