Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken is megünneplik a magyar kultúra napját

Háromszéken is megünneplik a magyar kultúra napját Kultúra

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A jeles nap apropóján, illetve az e körüli időszakban Háromszéken is számos tisztelgő eseményt szerveznek – az alábbiakban ezekből tallózunk.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos programsorozattal indul az idei év kulturális rendezvényeinek kínálata Sepsiszentgyörgyön. A Kónya Ádám Művelődési Ház szervezte eseményt idén a Heveder Zenekar és Márdirosz Ágnes közös koncertje fémjelzi, amely január 20-án 19 órától esedékes a Tamási Áron Színház nagytermében.

A sepsiszentgyörgyi illetőségű, népi zenét játszó zenekar igazi kultúrcsemegével szolgál: a már megszokott népzenei dallamok mellett a ’30-as, ’40-es évek közismert magyar slágerei is felcsendülnek Márdirosz Ágnes csíkszeredai színésznő tolmácsolásában. Jegyet 40 (kedvezményesen 20) lejért lehet váltani a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám).

De már ezt megelőzően, január 19-én, pénteken is örülhetnek a zenekedvelők, hiszen 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar ad koncertet ugyancsak a Tamási Áron Színház nagytermében. A rezesbanda évente több mint 40 fellépést vállal, sok nemzetközi versenyen, találkozón vett részt Európa számos országában. Repertoárja színes és sokoldalú, Maksai József vezényletével klasszikus darabokat, történelmi indulókat, opera-, operett-, könnyű- és filmzenei feldolgozásokat is játszanak. Ide a jegy 30 lejbe kerül, is szintén a kulturális szervezőirodában kapható.

Az Erdélyi Művészeti Központban január 22-én, hétfőn 17 órakor nyitják meg romániai magyar középiskolás diákok számára meghirdetett pályázatukra beérkezett munkákból rendezett kiállítást. Ugyanakkor az eredményhirdetést is megejtik, illetve átadják a díjakat. A pályaműveket bemutató kiállítás január 26-ig lesz látogatható az Erdélyi Művészeti Központban naponta 10–17 óra között.

Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ január 22-én 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla-termében. Ez alkalomból adják át a Háromszék Kultúrájáért díjat, és egyben megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják.

A Lázadni veletek akartam Bódi Attila azonos című regénye nyomán készült Barabás Olga átiratában. Fotó: Tamási Áron Színház

A Tamási Áron Színház is szeretne nyomot hagyni a magyar kultúra napja alkalmából, méghozzá hármat is. Január 22-én 19 órától a színház nagytermében a Lázadni veletek akartam című, Sebestyén Aba rendezte marosvásárhelyi színházi előadást tekintheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség, miközben a helyi társulat ugyanezen a napon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében lép fel, január 24-én pedig, ugyancsak a jeles nap apropóján Brassóban is bemutatják a színház közreműködésével kiadott Nemes Levente-beszélgetőkönyvet az alkotók.

Fotó: Tamási Áron Színház

A Lázadni veletek akartam Bódi Attila azonos című regénye nyomán készült Barabás Olga átiratában. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, mely időszak legmélyebb és legsötétebb bugyrait tárják fel az alkotók egy különösen érzékeny korosztály, a kamaszok szemén keresztül. Három érettségi előtt álló fiú „az élet szűkössége” ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel. Manapság, amikor egyre halványabban él már a társadalomban a múlt rendszer tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel, hogy mi miért történhetett meg a nyolcvanas évek Romániájában, rendkívül felkavaró és mindannyiunk számára tanulságos ez a történet. A Lázadni veletek akartam az utóbbi évek egyik legsikeresebb marosvásárhelyi előadása volt.

A Perkő Néptáncegyüttes Életünk éneke című előadása január 21-én 19 órára van kitűzve kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermébe. Rendező-koreográfus Tőkés Csaba Zsolt, asszisztense Demeter Gyöngyi, zenél a Tokos zenekar. Belépők 25 lejért a központ jegypénztárában válthatók minden szerdán és csütörtökön 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között, valamint előadások előtt egy órával. További információk és helyfoglalás a 0730-600279-es telefonszámon.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ

Az Újszövetség azt hirdeti, hogy amint Ádám és Éva a tette által az egész emberiségre az áteredő bűnt hozta, úgy Krisztus a megváltás által a megigazulást és az életet. Ahogy a paradicsomi létben is ott volt a kísértő erő az ember életében a tiltott gyümölcs által, úgy a mai ember hétköznapjaiban is mindig ott leselkedik és várja az alkalmat, hogy megmutatkozzon. Előadásunkban olyan képeket szeretnénk, megmutatni, kirajzolni a tánc nyelvén, ami az életünket végig kíséri. Születés, szerelem, párválasztás, barátság, párviszonyok, elmúlás, újrakezdés… Mindezek olyan élethelyzetek az emberi élet különböző szakaszain, amelyek tulajdonképpen nagyobb fordulópontjai is egyben. A kérdés az, hogy fel tudjuk-e ismerni a kísértő erőt és meg tudunk-e tisztulni a szeretet nyelve által? Nem célunk történetet mesélni, hanem inkább az érzések, érzetek nyelvén szeretnénk mindezt megmutatni.

(Perkő Néptáncegyüttes)

Január 22-én 19 órától Demeter Eli és Ruszka Sándor Bűnös lelkek című, balsorsról, bűnről és szenvedésről szóló előadása szerepel műsoron, amelyben Könczei Olivér is közreműködik. „Bűnös lelkek – mi lehet érdekesebb, mint amikor erről a témáról beszélget és énekel egy volt bűnös vámos és egy pap?” – áll a koncertszínház beharangozójában. Jegyek 25 lejért kaphatók a fentebb jelzett helyszínen.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ

Január 21-én, vasárnap 13 órakor Kovásznán a Kádár László Képtárban megnyitják a március 3-ig látogatható Csoma 240 tárlatot, amely az évek során rendezett Csoma-tárlatokra beküldött, az intézménynek adományozott alkotásokból állt össze – a magyar kultúra napja alkalmából így tisztelegnek a nagy keletkutató, Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulója alkalmából. Megnyitó beszédet mond Gazda József művészeti író, fellépnek Demes Judit és Somodi Ágota diákok.

Kovásznán január 22-én 17 órától rendhagyó irodalmi rendezvény helyszínéül szolgál a művelődési ház Ignácz Rózsa-terme. Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő a himnusz születéséről, szellemiségéről tart előadást, valamint bemutatják a szerző Reflexiók és Átszállás előtt című köteteit. Házigazda: Czilli Aranka író, költő, magyartanár.

Lőrincz P. Gabriella beregszászi születésű írónő 2008 óta publikál és van jelen a Kárpát-medencei irodalmi életben. Írói tevékenysége mellett komoly tapasztalatot szerzett már a rendhagyó irodalomórák tartása terén is. Tavaly bejárta a Kárpát-medencét, több mint hatszáz településen tartott előadást, könyvbemutatót és rendhagyó irodalomórát különféle témákban.

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum is bekapcsolódik a magyar kultúra napi programokba, diákoknak szóló rendezvényekkel: rendhagyó irodalomórával (Lőrincz P. Gabriellával), irodalmi vetélkedővel és – a helyi Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad előadásában – Petőfi Sándor János Vitéz című darabjával (a művelődési házban).

Január 23-án, kedden Baróton a Tortoma Önképzőkör keretében Bordás Beáta muzeológus, művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) vezetője lesz Demeter Zoltán vendége.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük