Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harissa, tánc és gata

Harissa, tánc és gata Kultúra

Múlt héten a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében Davit Mamulyan, Lilit Araqelyan és Nane Sahakyan, a Heal the earth, reloaded edition nevű projekt örményországi ESC önkéntesei nemzeti est keretében mutatták be szülőhazájukat.

Lilit Araqelyan felvezető tánca után Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte a szervezők nevében a jelenlévőket a huszonkettedik nemzeti esten. „Ez a hatodik örmény nemzeti est, és ilyen sok örmény egy helyen Kézdivásárhelyen talán még sosem volt, hiszen Davit, Nane és Lilit mellett az egyesülethez tizenegy éve első örmény önkéntesként érkezett, immár ozsdolai Gayane Asatryan, illetve a városból és környékéről érkezett örmény leszármazottak mellett Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület elnöke is többedmagával van jelen.” Kulcsár László röviden az általa vezetett egyesület tevékenységeit ismertette, majd minden jelenlévőt meghívott a szeptember 9–11-e között rendezendő 12. Örmény Művészeti Fesztiválra.

Hirdetés
Hirdetés

Az örmény önkéntesek a gyergyóiak jóvoltából népviseletbe öltözve mutatták be hazájuk több ezer éves kultúráját. Nane Örményország zászlajának színeiről elmondta, a piros színű vízszintes sáv a vért, a kék a békés égboltot, míg a sárga a búzát, illetve a munkát jelképezi. Megjegyezte, írott források szerint Örményország Görögország, Kína, Japán és Kína mellett a Föld hat legidősebb országa között van.
– A legrégebbi, több mint 5500 éve készített bőrcipő is országunkban található. Jerevánt, a több mint 2800 éves fővárost „rózsaszín városként” is emlegetik az építkezésben nagy mennyiségben használt tufa rózsaszín árnyalata miatt. Emellett mi voltunk az első ország, amely a kereszténységet államvallásként elfogadta, és az első templomunk több mint 1700 éve épült. A jellegzetes örmény vörös szín előállításának titkát Michelangelo és Leonardo da Vinci is az örményektől tudta meg, és mindenki ismeri a méltán híres örmény konyakot és bort is –, sorolt fel néhányat az Örményországhoz köthető „leg”-ek közül, megjegyezve, az örményeknek, ha hazájukról van szó, nem kenyerük a szerénység. „Ha a hencegés egyfajta sport lenne, mi örmények biztosan bajnokok lennénk” – summázott.

Rövidfilmet láthattunk a július második szombatján tartott Vardavar nevű ünnepről, amely során az emberek vízzel locsolják le egymást, hogy Isten előtt megtisztuljanak, és azt is megtudhattuk, hogy a szerelmesek napját február 11-én, Szent Szargisz napján tartják. Davit kérdezz–felelek-játékkal vezette rá a jelenlévőket arra, hogy az örmény nép egyik védjegye, egyben büszkesége a jellegzetes „sasorr”, továbbá hangsúlyozta, hogy az örmények sohasem tartják be a szabályokat, például sorban álláskor, és az örményhoni fiú–lány-kapcsolatok alakulásáról is számos érdekességgel szolgált.

Lilit a hagyományos ételekről szólva az általuk előző nap főtt búzából és csirkehúsból elkészített, az 1915-ös örmény népírtás óta a túlélést szimbolizáló harissát, illetve a lisztből, tojásból, joghurtból, vajból és cukorból készített gata nevű süteményt emelte ki, amelybe egy pénzérmét rejtenek el, és megtalálója egész évben szerencsés lesz. A rendezvény közös körtánccal és kóstolóval ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük