Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hagyományaink örömünnepe

Hagyományaink örömünnepe Kultúra

Két esztendő kényszerkihagyás után ez év novemberében ismét ünnep volt Sepsiszentgyörgyön – a népzene, népdal és néptánc ünnepe. Örömmel nyugtáztuk, hogy a Háromszék Táncegyüttes és Lajtha László Alapítvány által Népzene- és néptánctalálkozó néven immár 32. alkalommal megszervezett seregszemle a résztvevők létszáma, az előadások színvonala és az érdeklődés szempontjából egyaránt ütötte megálmodója, elindítója és hagyománnyá formálója, a közülünk idejekorán távozott Deák Gyula-Levente által felállított magas mércét. Ugyanakkor azt is, hogy utódja, Virág Endre sikeresen oldotta meg a szervezés nem mindennapi feladatát.

Hirdetés
Hirdetés

A népviseletbe öltözött táncosok villámcsődületével kezdődő, a Kallós Zoltán néprajzkutató életútját bemutató portréfilmmel folytatódó és táncházzal záruló első nap (november 11.) kiemelkedő eseményét a budapesti Duna Művészegyüttes esti fellépése jelnetette. A Makovecz Imre világhírű építész emlékére Juhász Zsolt által színpadra álmodott táncszínházi előadás elbűvölte a Tamási Áron Színház nagytermét zsúfolásig megtöltő közönséget. A fővárosi táncosok ugyanis döbbenetes átütő erővel formálták, jelenítették meg Kiss Ferenc zenéjére a Kárpát-medence magyarjainak sorsát, népi hagyatékát, szellemi örökségét, köztük az építészóriás közös gyökérből sarjadt és életfákká terebélyesedett alkotásainak örökérvényű sugallatát.

Szombaton már a kora reggeli órákban székely, barcasági, kalotaszegi, széki, csángó népviseletben sürgő-forgó gyerekek, ifjak, felnőttek és meglett korúak népesítették be a Sepsi Arénát. A körfolyosón gazdag kézműves-vásár szemet gyönyörködtető és hasznos portékái közül válogathatott ki-ki magának női és férfi ruhaneműt és lábbeliket, játékokat vagy használati tárgyakat. De itt kapott helyet Bálinth Zoltán páratlan szorgalommal és kitartással létrehozott régiséggyűjteményének vasalókat bemutató része, valamint a Guzsalyas Ház, a Tündérvár Egyesület és a Bodvaj Egyesület együttműködésével létrehozott, nevetéstől és örömrivalgástól hangos gyereksarok is. A falait Ádám Gyula csíkszeredai fotóművésznek a moldvai csángók, illetve a gyimesfelsőloki Tankó Fülöp kemény, de irigylésre méltón egyszerű és ebből kifolyólag nyugodt hétköznapjainak egy-egy mozzanatát megörökítő fényképei, valamint Kolozsi Ildikó és Csala Eszter Végtelen szálak című nemezkiállításának leheletfinom darabjai díszítették.

A Zenedobozban

A Zenedoboz-teremben a gyerekek hagyományos népi hangszereinkkel ismerkedtek a Folker Együttes tagjai közreműködésével, István Ildikóval székelyderzsi, Erőss Judittal bukovinai népdalokat tanultak és Benkő Éva mesélése a képzelet világába röpítette őket. Németh Hajnal Auróra divat- és ékszertervező jóvoltából a Háromszék Táncegyüttes tagjai csodálatos ruhakölteményekben elevenítették meg egy-egy mozgalmas jelenet erejéig népmeséink, mondáink és balladáink hőseit, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek örömére is. 

A konferenciateremben Simon József, Kinda István és Vargyasi Levente alkotók háromszéki népi mesterségeket megörökítő és bemutató filmjének levetítést Könczei Csongor néprajzkutató, koreográfus, egyetemi oktató legújabb könyvének bemutatója követte.

Legényesverseny

A Táncház-terem adott a helyszínt a VIII. Székelyföldi Legényesversenynek, amelynek kilenc tizenéves résztvevője a széki Csorba János táncát mutatta be kötelező próbaként. Szabad választásban szintén széki ritmusokra döngették meg szilaj módon a színpad padlózatát. A táncot átörökítő Csorba János, Melles Endre tánckarvezető és Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus alkotta zsűri mindeniküket részesítette valamilyen díjban.

A nagyszínpadon egymást követték a szemet gyönyörködtető, szívet vidító és vért pezsdítő táncelőadások. Elsőként a gyermekek vették birtokukba. A kézdiszenkereszti Tisztácska, a sepsiszentgyörgyi Aprólábak és Kincsek, az erdőfülei Dobó, a kézdiszentléleki Borsika és a sepsiszentgyörgyi Csicsergők néptánc- és énekegyüttesek tagjai fellépésükkel igazolták, hogy aki lehetőséget kap a megízlelésére, már zsenge korban hagyományaink lelkes művelőjévé válik. Ebbéli meggyőződésünkben pedig a fiatalok gáláján a már felsorolt erdőfülei és kézdiszentléleki együttesek érettebb korosztályú tagjai mellett táncra perdülő sepsiszentgyörgyi Százlábacskák, Százlábú, Nagykincsek és Kincskeresők, valamint a kézdiszentléleki Perkő, a kézdiszentkereszti Tisztás és a nyárádszeredai Kisbekecs néptáncegyüttes előadása is megerősített.

A hagyományőrzőket ez alkalomból a Gyergyói-medence falvaiból érkezett idős párok és a Búzavirág dalcsoport, továbbá a külsőrekecsini Félöves és a dumbrăveni-i Gyöngyvirág csoport asszonyai képviselték méltó módon. Utánuk a Háromszék Táncegyüttes és a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő brassói Sirülő tánccsoport széki táncokat adott elő.

A különböző együttesekben játszó, Antal Csanád, Simó István, Szabó Bence, Szász Dávid, Bálint Zsombor, Szakács Kristóf, Szopos Kálmán, Dénes Károly, Fülöp Loránd és Réti Zoltán alkotta kolozsvári baráti társaság előadása zenei szempontból is üde színfoltját képezte az egész napos forgatagnak. Annál is inkább, hogy ezúttal nem a táncosok talpa alá, hanem saját kedvtelésükből, kikapcsolódásképpen muzsikáltak.

A 32. Népzene és- Néptánctalálkozó a Duna Művészegyüttes Juhász Zsolt rendezte, Szerelmünk, Kalotaszeg című, hol fergeteges, hol elmélázó tánckölteményének megtekintése után táncházzal ért véget. Az árusokon, kézműveseken, foglalkozásokat vezetőkön, tudományos előadókon és a több mint négyszáz, mindent korosztályt felölelő táncosokon túl a Heveder zenekar, a Maros Művészegyüttes, a Folker, a Finom zenekar, a moldvai csángó muzsikusok és a budapesti Göncöl zenekar is nagyban hozzájárult a több mint másfélezer érdeklődőt vonzó rendezvény sikeréhez.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük