Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ősbemutató a TÁSZ-ban

Ősbemutató a TÁSZ-ban Kultúra

Oxigén a címe a Tamási Áron Színház következő, romániai magyar nyelvű ősbemutatójának. A cselekményt Korodi Janka és Kónya-Ütő Bence viszi véghez a Kamarateremben, először ma este 19 órától.

Hirdetés
Hirdetés

– Az előadás számomra az ellentmondásról szól. Az egész világot jellemző zavarról, ami lényegében az emberben örökösen ott feszülő ellentmondás kitágítása. Mert amit az ösztöneink diktálnak, az ellen a tudatunk folyamatosan dolgozik. A neveltetésünk, a kultúránk, a politika, a média és egész környezetünk arra figyelmeztet, hogy ösztöneinkre hallgatni bűn. De mi van az életösztönnel?  – teszi fel a kérdéseket Pálffy Tibor, az előadás rendezője.

Ivan Viripajev kortárs orosz drámaíró, forgatókönyvíró, filmes és színházi rendező, színész, az orosz Új Dráma mozgalom vezéregyénisége. Groteszk hangvételű színpadi műveit több európai nyelvre is lefordították, és sikerrel játsszák szerte a világon. Első, nagysikerű, egész művészeti mozgalommá növő drámája az Oxigén, amely húszéves évfordulóját ünnepli idén. A szerző ugyanis egy évvel azután írta, hogy egy pilóta úgy döntött, repülőgépét az ikertornyokba vezeti. Csakhogy végső soron – hangzik el az előadásban – annak a pilótának és a hatalmas robbanást követő füstben fuldokló tűzoltónak ugyanaz a célja. Az egyik is, a másik is az oxigént keresi a tüdejével.

Korodi Janka ezúttal nemcsak színészként, hanem vj-ként is bemutatkozik Kónya-Ütő Bence társaságában, aki amellett, hogy színész, egész előadás ideje alatt saját zenéjével tölti meg közös levegőnket.

Szóval az Oxigén egy koncert. És mi azt keressük, hogy mitől színház is.

Vajon tudunk-e szabadon lélegezni az ősi törvények mentén ebben a zavaros, kettészakított világban?

Ivan Viripajev: Oxigén; Tamási Áron Színház. Játssza: Korodi Janka és Kónya-Ütő Bence. Rendező: Pálffy Tibor; dramaturg: Deák Katalin; zenei vezető: Kónya-Ütő Bence; látvány: Rancz András; ügyelő: Veress Zsóka; súgó: Dobra Mária Magdolna. Következő előadások: november 20-án, 21-én és 29-én 19 órától.

(TÁSZ-közlemény)

Fotó: Pálfy Sándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük