Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhivatott diákoknak való

Elhivatott diákoknak való Kultúra

Online nyílt napot hirdetett a Pécsi Tudományegyetem a Sepsiszentgyörgyön működő Képzőművészeti Tanszékén, nem titkolva azt a célt, hogy a közeledő felvételi előtt népszerűsítenék a székelyföldi festőművészeti és szobrászművészeti szakot, illetve tájékoztatnák az érdekelteket arról, mire számíthatnak ezen a képzésen.

A PTE dékánja, Lengyel Péter visszatekintett a tanszék megalapításához vezető útra, melynek legfontosabb mérföldköve, hogy a Sapientia EMTE-ben partnerre talált az erdélyi anyanyelvi művészeti képzést megteremteni óhajtó törekvésében. Nem egy pécsi klónt akartak létrehozni, hanem egy önálló, erdélyi identitású, szellemiségű intézményt, erdélyi oktatókkal – hangzott el.

Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi hallgatóknak megvan az az előnyük, hogy a PTE struktúrájába tartozó tanszéken élhetnek az anyaintézmény ösztöndíjaival, kapcsolati hálójával is, nyári gyakorlatokon is részt vehetnek odakint. Ráadásul élénk szakmai kapcsolat van az erdélyi és anyaországi diákok között, a tervek szerint rendszeresen meglátogatják egymást, bár egyelőre csak az itteniek állítottak ki egy pécsi nemzetközi kiállításon az ottani egyetemi hallgatókkal együtt.

A dékán visszatekintése után az itteni az szakvezetők mutatták be a képzések tematikáját, jellemzőit. A szobrászok vezető tanára, Berze Imre elmondta, a készségfejlesztéssel kezdik, majd az autonóm látásmód kialakítása a cél, miközben a bronz, fa, fém és kő formálásának technikáját is elsajátítják a diákok. Az erdélyi szobrászati hagyományokat folytatva társadalmi témára is reflektálnak.

– Komoly, elhivatott diákoknak való ez a szak, mert testileg, szellemileg igénybe veszi az embert – nyomatékosította Berze Imre.

Ütő Gusztáv megbízott tanszékvezető, a festészet szak irányítójaként a hitet, lelkesedést szeretné látni a leendő hallgatókban, ebben a kor nem lehet akadály, idősebbeket is várnak – húzta alá.

Az ábrázolás műhelytitkainak tanítása mellett az expresszív, érzelmi alkotások létrejöttét is katalizálják.

Csendéletek, kezes portrék után az egészalakos és többalakos tanulmány, akt készítésével lépnek magasabb szintre, miközben színtant, perspektívatant, más kisegítő tantárgyakat, anatómiát, számítógépes alkotást is tanítana, sőt, a természetművészetbe, cselekményművészetbe is bevezetik az egyetemistákat, de főleg egyéni látásmódjuk, értékítéletük felfedezésére próbálják rávezetni őket.

– Pécs erőteljesen nyit a kortárs gondolkodás fele, de szakmai, anyagismereti szempontból is sokat nyújt, a diákok pedig a kisebb erdélyi és nagyobb, anyaországi közösségnek egyszerre lehetnek tagjai – tanúsította Péter Alpár, a szobrászat szak oktatója, aki a PTE-n végezte doktori képzését.

Ezek után Silló Bíborka, a tanszék titkára osztotta meg a felvételire vonatkozó információkat, amelyek közül a legfontosabb, hogy 22 hellyel tervezik indítani az évfolyamot. A magyarországi felvételi rendszerhez igazodva március 15-ig be kell iratkozniuk a hallgatóknak, még akkor is, ha érettségi előtt állnak, vagy ha más vizsgával esik egybe a későbbi vizsgák időpontja, ugyanis az egyetem rugalmasan meg tudja oldani a felvételiztetést. Kétlépcsős felvételi lesz, az alkalmassági vizsgát követi a portfólió leadása, azt pedig egy gyakorlati felvételi, eredményt júliusban hirdetnek. Az időpontokról az www.art.pte.hu weboldalon, vagy a tanszék Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük