Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bújócskaverseny a Borudvarban

Bújócskaverseny a Borudvarban Kultúra

A kézdivásárhelyi Borudvarban hétfőn mutatták be André Ferenc költő, slammer, műfordító második, Bújócskaverseny című kötetét, majd slam poetry estet rendeztek.

Hirdetés
Hirdetés

Borcsa Imola céhes városbeli író felvezetője után Péter Blanka, a szerző beszélgetőtársa ragadta magához a szót, majd passzolta tovább André Ferencnek, aki az első fejezet felolvasásával szemléltette a verses meseregény alapszituációját: egy nagyhatalmú, gonosz varázsló megirigyli az emberektől a jókedvet, ezért rontást küld a világra betegség formájában. A szerző hangsúlyozta, bár a történet a koronavírus-járványról szól, megírásakor célja nem a hónapok óta aktuális téma meglovagolása volt.

– A Bold kreatív ügynökség közös munkája a könyv, én a szövegért vagyok felelős, a Bold Branding Studio az online kommunikáció és a tördelés mellett a könyv társkiadója, az illusztrációkat pedig Fazakas Noémi dizájner készítette. Az ügynökség tagjaival a szobafogság alatt töprengtünk, hogyan lehetnénk hasznosak ebben a helyzetben, amikor a kényszerű otthonülés fejtörést okoz gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. Így született meg a gondolat, hogy a vírust és a kialakult közhangulatot gyerekvers formájában meséljük el, így talán könnyebbé téve kicsik és nagyok számára ezt az időszakot. A verset először saját honlapunkon publikáltuk, a könyvkiadás ötletével a Koinónia Kiadó keresett meg – fejtette ki a könyv születésének történetét.

Hozzátette, kezdetben örült, amikor beütött a járvány, hiszen jó érzés volt a mókuskerékből kilépni, megállni, levegőt venni, és a saját dolgokra koncentrálni. „Csakhogy közben ez a levegővétel egyre inkább veszélyes volt, a maszk alatt meg jobban érezzük, ha reggel elfelejtünk fogat mosni, így láttam, hogy ez nem móka hosszú távon”. Kérdésre válaszolva elmondta, mivel a szöveg a világhálón részletekben jelent meg, munka közben is rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Felvetődött az is, hogy, bár gyerekversről van szó, az a kontextusból kiragadva felnőttverssé válik. „A gyerektörténetek eléggé brutálisak, hiszen azért vannak, hogy felkészítsenek az életre. A népmesékben is, amíg elérünk a »Boldogan éltek, amíg meg nem haltak« happy endig, legalább egy fél század elpusztul, a legényeket sorra felzabálja a sárkány, elég sok szörnyűség történik”, érvelt.

A súlyos téma ellenére humorral is átitatott történet apropóján a szerző megjegyezte, „A humor egy csúnya állat… úgy vélem, valami akkor számít humornak, ha a helyzeten nevetünk, nem valakin.” Arra a kérdésre, milyen érzés volt befejezni egy szöveget, amely olyan dologról szól, aminek még nem vagyunk a végén, illetve várható-e második kötet, André Ferenc így válaszolt: „Remélem, nem lesz második járványhullám, ám, ha lesz sem tervezek második kötetet. A történetet szerettem megírni, és nem voltam elégedetlen a végén”, summázott. Az estét André Ferenc, Demeter Ferenc és Péter Blanka slam poetry előadása zárta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük