Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvbemutató Esztelneken

Könyvbemutató Esztelneken Kultúra

Hétfő délután mutatták be Esztelneken a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent, a helyi iskola 340 éves évfordulója alkalmából összeállított, Nagy Mózes címet viselő kötet.

Hirdetés
Hirdetés

A kiadványban a szaktanulmányok mellett helyet kaptak Nagy Babos Tamás költő-tanár Nagy Mózeshez köthető versei is, valamint Maka Csilla Nagy Mózesről írt színdarabja is, amely az eredeti tervek szerint bemutatásra került volna az emlékünnepségen.

Elsőként Csüdör Áda Katalin helyi művelődésszervező köszöntötte az egybegyűlteket és a kötet jelenlévő szerzőit: Ambrus Arnoldot, Rancz-Gyárfás Elemért és Varga Katalint, a kötet szerkesztőjét: Szőts Pap Zsuzsát, valamint Tamás Sándor megyetanácselnököt. A Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa és egyben a kötetet szerkesztő Szőts Pap bevallása szerint kutatásai során tudatosult benne, hogy milyen hiány egy, a Nagy Mózes életútját és -művét bemutató munka, ennek pótlására született ez a kötet.

A könyv helyi kutatók szemén keresztül mutatja be Nagy Mózes személyiségét és örökségét. És hogy mi vezérelte a kötet szerzőit, milyen indíttatásból esett választásuk épp Nagy Mózes tetteit és személyiségét vizsgálni? Ambrus Arnold, kővári születésű, jelenleg Kolozsváron élő, az Ökumenikus doktori intézet jelenlegi hallgatójának kötetben megjelent tanulmánya egykori diplomadolgozatának központi része, a hagyaték gondozását állítja középpontba, bemutatva a gimnázium építkezését, annak kronologikus történetét is.

Varga Katalin helyi tanítónőt mindig is érdekelte a helytörténet és a falutörténet, fontosnak tartja szélesebb körben ismertetni ezt. Többek között Nagy Mózest választotta I. fokozatú vizsgája témájának. Rancz Gyárfás Elemér, az Apor István Gimnázium igazgatója örömmel fogadta a felkérést, jelen tanulmányai diplomadolgozatának részét képezik. Nagymamája kolostori visszaemlékezéseiből építkezve született meg benne a téma iránti kutatásvágy.

ZENE

Ma 16.30 órától a kovásznai művelődési ház melletti parkban akusztikus koncert, fellép a Consonantia + zenekar (Vajna Jancsi, Mihăițeanu Koszti, Mihăițeanu Zsolt), előzenekar a Magnets (Szász Misi, Molnár Gergő, Deák Dani).

ELŐADÁS

Ma 18 órától a Vigadó Akadémia előadója Rancz Zsolt, aki Neked könnyű, me’céged van! című könyvét mutatja be a Wegener-parkban.

PINCEKLUB

Ma 18 órakor Minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót szeretettel várnak a Kónya Ádám Művelődési Ház pinceklubjában. 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük