Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bontják a falakat

Bontják a falakat Kultúra

A három székely megye nagy eseményhulláma idén egy nagy hiányzóval fog zajlani (Siklodi Zsolt szovátai grafikusművész, a Székelyföldi Grafikai Biennálé ötletgazdája tavaly elhunyt), ennek ötödik kiadása nyitja meg most a programsorozatot. A beharangozó sajtótájékoztatón a három megye képviselői, illetve a kulturális programok társszervezői ismertették a sajtóval a koncepciót és a lényeges pontokat.
A Székelyföld Napok október 12. és 21. között zajlik, Örökségünk: a múlt és jövő találkozása mottóval, részleteiben a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon tanulmányozható.
A tájékoztatón Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke elöljáróban elmondta, örül a térségek közti kulturális cserének, 2008 előtt ilyen nem volt, s még jobb, hogy most már Maros megye sem szerényen meghúzódva, hanem 2016-tól teljes mellszélességgel vesz részt a szervezésben.
Maros megyét Fülöp László, Szováta polgármestere képviselte, mert ez volt az a város, amely korábban a kulturális kapcsolatot építette. Sajnos, az ötletgazda tavaly elhunyt, de hiányában is „meg kell mutatnunk, mire vagyunk büszkék, s mi magunk is büszke székelyek legyünk” – fogalmazott a Kisküküllő- és Nyárádmentét a szövetségbe kapcsoló Fülöp László, aki a háromnapos szovátai tökfesztivált és a marosvásárhelyi Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját emelte ki a kavalkádból.
Tamás Sándor megyetanácselnök kiemelte, a IX. Székelyföld Napok bizonyítja, hogy jó az együttműködés az intézmények, civil szervezetek közt, ezáltal alkalom van arra, hogy rácsodálkozzunk egymásra, de még mindig nem sikerült lebontani azokat, csak megbomlottak a kommunizmus által épített adminisztratív határok Maros és Hargita megye, illetve a Barcaság és Háromszék között. Szerinte mentalitásváltás és a térségi és etnikai identitás erősödése a legnagyobb haszna az évről évre gazdagabb programmal jelentkező őszi kulturális eseménynek.
Ferencz Angéla, Hargita megyei programkoordinátor szerint „erősségünk a térségi marketing”, székely értékeket pedig székelyföldi léptékben kell hirdetni. De ez csak akkor működik, ha az ott lakók maguk is büszkék értékeikre. A külföldiek sokszor elcsodálkoznak, milyen gazdagok vagyunk, mondta, s többek között a VIII. Mária-út konferenciát, a Székelyföldi vadásznapokat vagy a felújított csíkszentdomokosi Márton Áron múzeumba vezető túrát ajánlotta figyelmünkbe.
Van még sok munka az értékcserén – vélte Imreh-Marton István, a Kovászna megyei Művelődési Központ igazgatója, de úgy néz ki, kezdjük kinőni a három megyét. Ezt csak a grafikai szemle is ékesen bizonyítja, az 58 országból érkezett 2000 munka, a bukaresti rendezvény pedig lehozza kiállítási anyagát Csíkszeredába.
Október 12-én a Lábas Házban Siklodi Zsolt emlékkiállítással emlékeznek meg a kezdeményezőről, a negyedik szemle nagydíjasának, Kamil Kocureknek az egyéni kiállítása ugyanaznap nyílik meg a Magma kiállítótérben, 13-án nyit hivatalosan az 5. Grafikai biennálé az EMŰK-ben.
A Székelyföld Napokon belül Kovászna megye 25 településén lesz majd kulturális esemény, eldugott kis falvakat sem mellőznek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük