Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bibliahét Baróton

Bibliahét Baróton Kultúra

A héten délelőttönként minden nap gyermekzsivajtól volt hangos a baróti református templom udvara és az altemplom terme: több mint száz gyermek gyülekezett ott naponta tíz órától azért, hogy részt vegyenek a helyi református egyházközség által hirdetett vakációs bibliahét alkalmain, melyek rendszerint egyházi énekek énekléséből, tanulásából, rövid áhítatból, bibliai történetek felelevenítéséből és előadásából, játékokból és végül kézműves-tevékenységekből álltak.

Mielőtt azt gondolná az ember, hogy az ehhez hasonló szünidős tevékenységek ma már nem népszerűek a gyermekek körében, elég, ha a résztvevők számára tekintünk, és máris meggyőződhetünk ezen állítás ellenkezőjéről, és az sem mellékes, hogy a bibliahetet nemcsak helybéli és nem is csak reformátusok gyermekei látogatták, hanem más felekezetű gyermekek, más településekről is.
Tordai Árpád baróti református lelkésztől megtudtuk, a vakációs bibliahetet idén immár a negyedik alkalommal szervezték meg Baróton, vagyis azóta zajlik, amióta ő ide került lelkipásztornak, de azelőtt, korábbi szolgálati helyén is rendszeresen megszervezte azt.
Csütörtöki látogatásunkkor az altemplomba lépve vidám gyermeksereg fogadott, épp az aznapi kézműves-tevékenység utolsó pillanatai zajlott ott, minekutána a gyermekek kivonultak az udvarra, ahol egymás kezét fogva körbeálltak, és búcsút vettek egy napra egymástól, megfogadva, hogy hazaviszik, mi több továbbadják másoknak is a bibliahét legfőbb üzenetét: a szeretetet.
Tordai tiszteletes szerint a mai világban a gyermekek otthon már nem találkoznak a bibliai történetekkel, azok tanulságait, példáit ma a családokban már nincs, aki nekik elmagyarázza. Pedig, ezekre a történetekre, illetve a bennük rejlő példamutatására a mai fiataloknak is szükségük van, a gyermekek fogékonysága irántuk nyilvánvaló.
– Meggyőződésem, hogy a tudat, hogy szeretve vagyunk, az egyik legmeghatározóbb életünkben. Ezt próbáljuk a gyermekeknek is átadni – hangsúlyozta a tiszteletes.
A bibliahetet négy és tizenkét év közötti gyermekek látogatják, őket Aczél Zsuzsanna, Boér Tímea, Lukács Kinga, Csog Karola és Jancsó Jutka felnőttek irányítják és felügyelik. Mellettük azonban ott vannak még a baróti református gyülekezet IKE- és kátécsoportjának tagjai is, 15–20 önkéntes, akik nemcsak, hogy segítenek a gyermekek foglalkoztatásában a felnőtteknek, de ugyanakkor elsajátítják az önkéntességgel járó teendőket is, a bibliahét tehát egyszersmind önkéntesképző is egyben.
– A Vakációs Bibliahéttel gyülekezetünk jövőjét is alakítjuk. A gyermekek számára érthető módon átadott üzenetek révén tudatosítjuk bennük, hogy ők is példaképpé válhatnak, ha felelősen élik életüket. A gyermekek keresik a követhető jó példákat, és itt, a bibliahét alkalmain azokat meg is találják – összegzett Tordai tiszteletes.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük