Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benczédi-kiállítás az EMÜK-ben

Benczédi-kiállítás az EMÜK-ben Kultúra

Május 19-én, pénteken 18 órakor az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében nyílik meg Benczédi Ilona szobrászművész kiállítása. A tárlatot Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora méltatja az alkotó jelenlétében.

Benczédi Ilona kisplasztikai munkái a művészi groteszk eszközeivel tragikomikus helyzetképeket örökítenek meg. Portrészobrai és kompozíciói általában a hétköznapok átlagemberét állítják elénk, humorral és együttérzéssel ábrázolva őket. Kedvenc anyaga az agyag és a kőcserép, amit szeret mozaikkal – esetleg fémmel vagy fával – társítani. Alkotásai rávilágítanak arra, hogy valójában milyenek vagyunk mi, emberek, amikor kendőzetlenül feltárják gyengeségeinket, hibáinkat: olykor nevetséges, olykor szánalmasan esendő, olykor megmosolyogtatóan bárgyú, máskor pedig szeretnivaló, de azért kicsit fura vagy pedig egyenesen groteszk, eltorzult testrészekkel rendelkező figurák – tehát tökéletlen lények.

Hirdetés
Hirdetés
Benczédi Ilona Királykisasszony című alkotása

Benczédi Ilona ifjúsági országos bajnok volt magasugrásban, azonban egy komoly térdsérülés után a rajzolás, majd a szobrászkodás fele fordult. Tizenhat évesen édesapjával, Benczédi Sándor szobrásszal (1912–1998) közösen készítette első köztéri alkotását, a kolozsvári Metropol vendéglő kerámiafalát. 1967–1973 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, szobrászat szakon végzett Vetro Artur irányítása alatt. Ezt követően rendszeresen állított ki megyei és országos csoportos tárlatokon. 1987-ben Svédországba disszidált, ahol már a következő évben egyéni kiállítással mutatkozott be. Az elmúlt években felváltva él Budapesten és Svédországban.

Benczédi Ilona Családi fotó című alkotása

 

Az Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás az életművet lezárni készülő alkotó számvetése öt évtizede folytatott munkásságával. A tárlat a művésznő 53 alkotását mutatja be a kisplasztikáktól a többféle anyagot felhasználó nagyméretű installációkig, és június 15-ig látogatható keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton 10 és 16 óra között.

Címlapfotó: Benczédi Ilona Egy kosárban című alkotása

Forrás: Erdélyi Művészeti Központ

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük