Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az írás mint tanulás

Az írás mint tanulás Kultúra

A Székelyföld kulturális folyóirat idei, középiskolás diákok számára kiírt pályázata első díját a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tizenegyedikes diákja, Buna Blanka Boróka érdemelte ki.

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium dísztermében rendezett díjátadón a Borsodi L. László főszerkesztő és Fekete Vince főszerkesztő-helyettes alkotta szakmai zsűri döntése értelmében II. díjban Kassay Anna, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákja, III. díjban Ferencz-Nagy Zoltán, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium tanulója részesült, a különdíjakat Lukács Boglárka és Pázsint Tímea, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákjai vehették át. „Százkét erdélyi középiskolás küldte el alkotásait az idei megmérettetésre, ezek közül az első három díjazott írást kiugróan jónak találtuk, ezért ezeket a Székelyföld jövő évi, februári számában közöljük”, osztotta meg lapunkkal Fekete Vince. Hozzátette, Boróka első helyezése nem váratlan, ugyanis tavalyi írása is dobogós helyezést érdemelt.

Boróka meglepetéssel vegyes örömmel vette át a díjat. „Tavaly neveztem első ízben a versenyre, amelyre Deák Magdolna magyartanárom hívta fel a figyelmem. Akkor holtversenyben harmadik helyet értem el, idén pedig már vártam a kiírást, hiszen tavaly nagyon megtetszett ez a lehetőség. Azt azonban nem sejtettem, hogy ennyire jól sikerül”. A tizenegyedikes lány az olvasás iránti szeretetét édesanyjától és nagymamájától örökölte bevallása szerint. „Mióta kilencévesen elolvastam első könyvem, Fekete István Vukját, azóta nincs megállás, mindig olvasok valamit”, hangsúlyozta.

A díjnyertes Gaudeamusi tipológia című munkájáról így vélekedett. „Szabad kezet kaptunk, egyetlen kikötés az volt, hogy az írások alaptémája az iskola legyen. Gondoltam, most aztán elmondom a véleményem az iskoláról, ám ez egyetlen történetbe nem fér bele, így született meg tizenöt rövid, fikciót és valóságot egybegyúró, az általam kedvelt Gaudeamus alapján elnevezett, három részre tagolt novellaszösszenet, melyekből öt az iskolát (Vivat Academia!), öt a tanárokat (Vivant profesores!) és öt a diákokat (Iucundam iuventutem) mutatja be.

Hirdetés
Hirdetés

Deák Magdolna magyartanár, Boróka mentora úgy véli, a lány kivételes tehetség. „Felmérői, házi feladatai során nagyon elmélyülten, olvasottságának, műveltségének köszönhetően másképp kezdte megmutatni a világot, mint általában a középiskolás diákok. Éreztem, hogy hihetetlenül be tudja építeni az olvasmányélményeit a saját világába, tehát igazi olvasó, ugyanakkor igazi alkotó, hiszen mindannak, amit leír, funkciója van. Ezt látva kezdtem ajánlani számára a különféle, személyiségét fejlesztő versenyeken való részvételt”, fejtette ki.

Boróka számára az írás az önkifejezés kitűnő eszköze, emellett szórakozást is jelent. „Emellett úgy vélem, tanulás is, hiszen írás közben gyakran olyan dolgokat fedeztem fel magamban, amiket azelőtt nem is sejtettem”. És hogy írói pályára készül-e? „Inkább csak álmodozom erről. Egyelőre magyartanár szeretnék lenni, amellett azonban el tudom képzelni, hogy írogassak. Örülnék, ha idővel írásaimból sikerülne egy kötetet kiadni, ám jelenleg a tanári pálya az elsődleges célom”, summázott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük