Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elindult a Szülők Iskolája

Elindult a Szülők Iskolája Kultúra

Sikeres volt a Szülők Iskolája első kiadása, melyet csütörtök este szerveztek Sepsiszentgyörgyön, a Labirintus játszóházban. A két szakember a különböző szülői modelleket ismertette, a találkozó laza beszélgetéssel végződött.

Minden embert a szülei rontanak el, tartja a mondás, és ez tényleg így van – értettek egyet pszichológusok és vendégek az első Szülők műhelye-találkozón. A rendezvényre több család is eljött: míg a szülők a különböző gondokat tárgyalták meg, a gyerekek birtokba vették az ugrálót és a rajzasztalt a Labirintus játszóházban.

Consuela Banciu klinikai pszichológus, terapeuta a különböző nevelési stratégiákat mutatta be, illetve azok következményeit a gyerekek és majdani felnőttek életében. Mint mondta, többféle stílus különböztethető meg: az autoriter, a túlzottan megengedő, védelmező és a kettő ötvözete, de sok szülő abba a hibába esik, hogy túlságosan elbillenti a mérleget valamelyik irányba. A gyereknek egyaránt szüksége van anyai és apai törődésre, odafigyelésre, ám fontos tudni, hogy a kisbabák először a női arcokat ismerik fel, és éppen ezért az anyai kötődés kialakulása gyorsabb és erősebb. Mutasd a gyereked, megmondom ki vagy! – hangsúlyozta a pszichológus, aki szerint az arany középút megtalálásával, az érzelmek kifejezésével és a gyerekünkre való hangolódással lehet jó szülővé válni.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Ágnes gyógypedagógus arról beszélt, hogy a fiú- és a lánygyerekek között több jelentős fiziológiai, de érzelmi különbség is kimutatható, ugyanakkor mindkét nem esetében fontos a szülői érzelmek kifejezése, legyen az öröm vagy bánat. Nem az a baj, ha anyu sír, hanem az, ha ezt eltitkolja, letagadja, és úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Fontos elmagyarázni a gyerekeknek az érzéseket, amelyek kiváltják a sírást: a haragot, dühöt, fájdalmat, hiszen ők is érző lények, és ezáltal is megtanulják az érzelmi kommunikációt – összegzett a szakember.

A Szülők Iskolájának következő kiadására januárban kerül sor, a szervezők témaötleteket, ajánlatokat várnak, de kérdésekre is szívesen válaszolnak

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük