Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alpinisták öröme

Alpinisták öröme Kultúra

Alpinistáknak való sziklamászó útvonalakat épít ki a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat a Vargyasi-szorosban. A részletekről a szolgálat vezetőjét, Leonid Moscviciovot kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az idő engedi, dolgoznak a hegyimentők a helyszínen, a Vargyasi-szoros megyénkbe eső részén levő, 84 méter magas Ejtőkövön. Nemcsak magának az egyenként 50 méteres, 7-, illetve 8–as nehézségi fokozatú útvonalaknak a kijelölése és kiépítése a dolguk, még hátravan egy harmadik is, a sziklafalat pedig meg kell tisztítani a mozgó, veszélyes kövektől, az odavezető utat, a környező terepet is rendezni kell, még egy pallót is építeni kell a patakon át.

Az Ejtőkövön lesz tehát megyénk egyetlen alpinisták által megmászható sziklája, igaz, kicsit odébb, a szoros Hargita megyébe eső részén még van hasonló. Mert a szikla függőleges és aránylag sima felületű, nem lehetett a kezdők számára való könnyebb mászó útvonalakat is kiépíteni, de a továbbiakban még keresik az alkalmas helyszínt arra is, magyarázta Leonid Moscviciov.

Mivel lassan a turistaszezon zárása felé tartunk, a munkálatokat legkésőbb tavaszra fejezik be, ezzel párhuzamosan már a közeledő síszezonra is készülni kell, főleg a felszerelések javítása, kiegészítése van napirenden.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük