Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

LAPSZÁMISMERTETŐ

Különleges lapszámmal (2020/3) jelentkezett a nagy múltra visszatekintő, 2020-ban újraalapított jogi szakmai folyóirat, az Erdélyi Jogélet. A lap ugyanis a román–magyar viszony új alapokra helyezésének jegyében szólaltatta meg szerzői közösségét. Az elmúlt száz esztendő, amely történelmi távlatokat tekintve is jelentős időnek tekinthető, különösen indokolttá tette a megfelelő tanulságok levonását.

A szerzők vitaindító jelleggel, bizonyos mértékben provokatív és proaktív attitűddel tettek hitet egy új értelmiségi párbeszéd alapjainak letétele mellett. Az írások – a párbeszéd kezdő elemeiként – elsősorban az erdélyi magyar közösséget szólítják meg, hogy az erdélyi magyar jövő érdekében a kisebbségi magyarság igényeinek minimum elvárásait kijelölhessék. A vitaindító tanulmányok és az arra remélhetőleg később is megérkező újabb válaszok elvezethetnek egy erdélyi magyar értelmiségi vitához, amely megalapozza a román–magyar párbeszéd kezdetét is.

A tanulmányok sorát Veress Emőd vitaindító esszéje nyitja meg, amely egyszerre méri fel a román–magyar viszony jelenlegi állapotát, tárja fel a problémák okait és vázolja fel programként az etnikumközi kapcsolatos javításának lehetséges útjait.

A vitaindító esszére válaszként Bányai József rövid cikke különösen a nyelvtudás fontosságát és az autonómia tényszerű ismertetését emeli ki, ugyanakkor rávilágít arra, hogy az erdélyi magyarságnak a román társadalmon kívül egyéb kisebbségi csoportok felé is nyitnia kell.

Bethlendi András nagy ívű, részletes és alapos tanulmányában az „otthonossághoz való jog” kérdéseit elemzi, Makkai Sándor református püspök munkásságának nyomán kutatva a kisebbségi lét paradoxonát.

A folyóirat online is elérhető a következő weboldalon: https://www.jogelet.ro

SZÍNHÁZ

A Tamási Áron Színház nagytermében ma 19 órától (színpadra épített nézőtérrel) Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük