Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Kolczák teremtő nemzetsége

A Kolczák teremtő nemzetsége Kultúra

A Zalánból származó gidófalvi Kolcza családnak, illetve a szépmezői Kolcza-tanya tulajdonosának, saját dédnagyapjának állít emléket Kolcza István vállalkozó és politikus abban a kötetben, mely G. Szabó Ferenc által írva és szerkesztve, igényes kivitelezésben jelent meg. Az előzményekről is szó esett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székhelyén tartott könyvbemutatón.

Kolcza Sándor, aki A gidófalvi Kolcza-tanya című könyv középpontjában áll, 1868-ban született Gidófalván, nemesi leszármazottként. Képzett ember volt, aki mezőgazdasági témájú előadásokat tartott, de közben a családi vagyont is gyarapította, mintagazdaságot teremtett díjnyertes állatokkal. A termékeny szépmezői földeken több mint hatvan holddal bírt, ott állt tanyája is, ám jelentős vagyo­ná­ból a kommunizmus kiforgatta. Még ez sem volt elég, leszármazottait kuláknak, osztályellenségnek nyilvánították, életük végéig üldözték.

Hirdetés
Hirdetés

A könyv megírására az adott alapot, hogy Kolcza István a rendszerváltás után megpróbálta visszaigényelni ősei vagyonát (mérsékelt sikerrel). Ehhez először Kocs János családfakutató segítségével elkészíttette a családfáját, majd minden elérhető birtoklevelet, dokumentumot felkutatott, bár ezt többek között éppen Gidófalván évekig akadályozni próbálták. Végül összegyűlt egy olyan dokumentumtár, amely már egy családtörténetre, de korrajzra is elég volt, ezt szerkesztette egy kötetbe és egészítette ki kortársak visszaemlékezéseivel. G. Szabó Ferenc, aki elkötelezett gidófalvi (innen nevében a G.) lokálpatriótaként úgy vállalta el e feladatot, hogy eddig „csak” négy szépirodalmi kötetet jelentetett meg. A feladat izgalmasnak bizonyult, és annyira megragadta, hogy elhatározta, a többi tanya történetét is kutatni fogja, majd meg is írja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 15., 21:22
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Az ősök teremtettek, megőriztek! Az utódok kisajátították, eltulajdonították az örökölt erdőket, kisemmizve az egyetlen rokont! Erről, gondolom nem nyilatkoztak az emléket állítók…
    Ifj. Kolcza Károly-Attila.

    • User
      Dátum: 2021. február 16., 21:46
      ÉRTÉKELÉS: 1

      Kedves Attila!

      Amit ön sérelmez, azt szerintem egymás közt kell megoldják, mert ezzel a bejegyzés úgy sem ér el célt senki. Viszont árt derék székely őseik emlékének. A példaképek a fontosak nem a perpatvarok!