Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A realitáshoz igazodva

A realitáshoz igazodva Kultúra

Egy fiatal sepsiszentgyörgyi építészhallgató rangos díjat nyert Őrkő – köztérfejlesztés és típusház című mestermunkájával, melyben – a díj indoklása szerint – „arra keresett egyszerű, gyakorlatias és valószerű megoldásokat, hogy milyen építészeti, urbanisztikai és tájépítészeti eszközök járulhatnak hozzá egy erdélyi cigánytelep életszínvonalának emeléséhez”.

Hirdetés
Hirdetés

A Média építészeti díjat a magyarországi Építészfórum szakmai portál osztja ki, Kopacz Hanna tervét a szakmai jeles képviselőiből álló előzsűri és a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló zsűri méltatta kiemelt figyelemre. A 25 éves építészhallgató a budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végezte az alapképzést, az egyetem Építészeti intézetében mesterizett, jelenleg az Erasmus+ program kedvezményezettjeként gyakornokoskodik Barcelonában, így telefonon számolt be lapunknak az őrkői projektjéről, mellyel idén már a szentgyörgyi önkormányzat hallgatói ösztöndíját is elnyerte.

Hanna érdeklődését már négy éve felkeltette a cigány kultúra, építészeti szempontból azonban csak később kezdett számára izgalmas lenni az Őrkő, és megpróbált szabályszerűségeket találni a felületes szemlélő számára kaotikusnak tűnő településszerkezetben. Egy drónfelvételen figyelte meg, hogy a cigánytelepen vannak szélesebb, autóval, szekérrel járható utak, és a házak között kanyargó keskeny gyalogutak, kerítések pedig inkább a sarokházak elé kerülnek, az egymással konfliktusban levő szomszédok közé.

Diplomamunkájának elő részében urbanisztikai megközelítésből javasol beavatkozást a forgalmasabb csomópontokban, amelyeket sokszor a kutak határoznak meg: ide fürdőházakat képzelt el, köztéri bútorzatot és utcai fitneszgépeket, hogy a találkozó embereknek legyen lehetőségük elfoglalni magukat. A dolgozat második részében egy közművektől független, energiatakarékos és fenntartható típusházat részletez, amely úgy igazodna a cigányok életmódjához, hogy jobbítaná életüket: esővízgyűjtő rendszer tartozna hozzá, hogy ne kelljen mindig az utcai kúthoz menni, fotovoltaikus elem biztosítana áramot, jelenleg ugyanis csak egyeseknek van ehhez hozzáférésük, és ők igen drágán adják tovább a hálózatukra csatlakozott szomszédoknak. Igaz, ez a rendszer egy egyszeri nagyobb befektetést is igényel.

Hanna elmondta, tudja, hogy a cigányok életszínvonalának emelése nagyon összetett probléma, nagyon sokféle megközelítést, előkészítő munkát kérne az ő tervének kivitelezése is, amelynek sikeréhez fontos lenne bevonni az érintetteket is az építkezésbe. Típusháza és diplomamunkája csak egy kis adalék a (szerinte szerencsésnek mondható) szentgyörgyi roma közösséggel foglalkozó önkormányzat és civil szervezetek munkájához. A fiatal építész a továbbiakban szeretne társadalmi projektekben részt venni, diplomamunkáját örömmel bemutatná a szentgyörgyi városvezetésnek vagy az említett civil szervezeteknek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük