Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bem József-portréval gazdagodott Lemhény

Bem József-portréval gazdagodott Lemhény Kultúra

Bensőséges hangulatú ünnepségen helyezték el Bem József (1794–1850) lengyel származású altábornagy, magyar szabadságharcos, Vargha Mihály szobrászművész által megfestett és a szülőfalujának ajándékozott színes portréját pénteken a hadvezér nevét viselő alsólemhényi iskola belső előterének falán.

Hirdetés
Hirdetés

Jénáki Csongor polgármester, Lukács Róbert községmenedzser, valamint Lukács Botond községi tanácsos mellett Tamás Sándor és Jakab István-Barna, Kovászna Megye tanácsának elnöke, illetve alelnöke is megtisztelte jelenlétével a szűk körű rendezvényt.

Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntő és köszönő szavai után Jénáki Csongor nagy megtiszteltetésként értékelte, hogy a helyi tanintézmény a kiváló katonai vezető nevét viselheti. Egy olyan karizmatikus személyiségét, akinek a példáját követni kell és erényeit úgy hasznosítani, hogy az a szűkebb és tágabb nemzeti közösségeink érdekeit szolgálja. Tamás Sándor a modern művészetekben jártas, olykor láncfűrésszel is dolgozó, életének második időszakában a nagyjainkat sajátos módon megformáló szobrászként jellemezte a közelmúltban 60. életévét betöltő Vargha Mihályt.

„A szívem mindig hazahúz” – jelentette ki meghatódottságával küzdve a művész, aki későbbi léptei irányát meghatározó időszakaként tartja számon, a Lemhényben eltöltött éveket. Éppen ezért számára nagy örömmel szolgál, hogy szerény ajándékával egy icipicit visszajuttathatott abból a sok jóból, amiben gyerekfejjel a falu és az iskola részesítette. Rámutatott továbbá, hogy a megmaradásunkhoz szükség van a benne is feszülő egészséges lokálpatriotizmusra, amelynek elültetése a szülők, mindenkori tanítók és tanárok felelőssége.

A különleges esemény záró mozzanataként Kovács Anett 7. osztályos tanuló mély átéléssel szavalta el Petőfi Sándor Az erdélyi hadsereg című versét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük