Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A rácsodálkozás fotói

A rácsodálkozás fotói Kultúra

Hosszabb szünet után, pénteken ismét kiállításmegnyitót tartottak Erdővidék Múzeumában. Ezúttal egy baróti fiatalember, Albert Attila fotóiból nyílt kiállítás Életképek Hollandiából címmel.

Hirdetés
Hirdetés

Bánhatja, aki nem jött el megnézni a képeket, de még megteheti, hiszen egész decemberben ott lesz a kiállítás a Kászoni Gáspár-teremben: valóban különleges betekintést nyerhetünk Hollandia mindennapjaiba Albert Attila objektívén keresztül, remek fekete-fehér és színes, egyszerű vagy olykor jól megkomponált fotográfiákkal mutatva be a nyugat-európai ország életét, ami olyan, amilyennek elképzeljük itthonról, Erdélyből, de lehet, a fényképeket nézegetve, egy kicsit még olyanabb. Szuggesztívre sikeredett a kiállítás plakátja is, amit Domokos Zsolt készített az egyik fotót felhasználva: egy sötét szoboralak fején nagy, narancssárga sapka van, Hollandiára jellemzően vidámságot, gondtalanságot sugallva.

A házigazda, Hoffmann Edit muzeológus arra hívta fel a figyelmet arra, hogy Hollandia a reformáció után számos, tanulni vágyó erdélyi diák otthona volt az idők során, ennek okán rengeteg magyar emlékkel is rendelkezik, amiket érdemes felkeresni, például egy következő hollandiai fotóstúra során – ajánlotta különösen a kiállítónak. „Közülük a leghíresebb Apáczai Csere János volt. Franekerben egyébként nagyon sok magyarországi és erdélyi diák tanult, emléküket hajdani szállásuk helyén tábla őrzi” – mondta.

A jelenlevő fiatalokat arra biztatta, ragadjanak fényképezőgépet: „Nagyon fontos, hogy a fiatalok egymásnak példát állítsanak az ilyen szabadidős tevékenységek által, mint amilyen a fotózás, amivel az ember nem csak időt tölt, de fejlődik is. Hasznos lenne ugyanakkor, ha a fotózást kedvelő erdővidéki fiatalok egy fotósklubba tömörülnének ” – hangoztatta.

Albert Attila mindenekelőtt köszönetet mondott a lehetőségért, hogy kiállíthatott Erdővidék Múzeumában, „mert mit ér a fotó, ha a merevlemezen tároljuk, és nem látja senki” – mondta, hozzáfűzve, hogy számára még új dolog a fotózás, de örvend ő is annak, hogy az beköszöntött életébe, hiszen ösztönzi, kíváncsivá teszi.

„Másrészt úgy gondolom, nagyon fontos manapság az, hogy valamilyen módon tartsuk a kapcsolatot a külvilággal. Én nem vagyok a szavak embere, ezért egy másik kifejező eszközhöz, a fényképhez folyamodtam” – mesélte hobbijáról.

A kiállított fotóiról megjegyezte: „Képeim által próbáltam egy érzést kelteni, törekedtem, hogy legyen harmónia bennük, hogy azok csodálkoztassanak rá valamire.” Sikerült neki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások