Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kreativitás barátságos otthona

A kreativitás barátságos otthona Kultúra

Vannak, akik azt tartják, nem számít, hogy néz ki az iskola, aki akar, bárhol tud tanulni, de például az erdővidéki Miklósváron kicsit másképp gondolkodnak: tudják, az iskola szép, otthonos környezete sokat jelenthet egy kisdiák számára, nem mindegy, hogy milyen alapokkal bocsátják útnak a gyerekeket, miként fognak visszaemlékezni majd egykori iskolájukra a tanulók.

Hirdetés
Hirdetés

A helyi Gyenge Imre I–IV. Osztályos Iskola épületét a magyar kormány támogatásával, a miklósvári plébánia által a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatok keretében két szakaszban újították fel. Fülöp László plébánost kérdeztük.

Az első szakaszban, már 2018-ban feljavították az óvodának és iskolának is helyet adó régi épület termeit, a vizet bevezették, mosdókat alakítottak ki, tanári szobát létesítettek, most pedig, a második szakaszban teljesen felújították az épületet övező kerítést, és szándékukban áll egy multifunkcionális termet létesíteni, mely a már meglévő épület mellett kapna helyet, és sporttevékenységekre, illetve iskolai-óvodai rendezvények helyszínéül szolgálna. A lelkész szerint az egyház mindebben azért vállalt szerepet, mert egyrészt övé az épület, illetve az annak helyet adó telek is, másrészt szükségét is látták a felújításnak, annak, hogy cselekedjenek a gyerekek érdekében:

– Fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, hogy az otthonos legyen. Ez a gondolat mozgatott, amikor elindítottuk pályázatainkat – mondta Fülöp László.

Hozzáfűzte, mindezidáig, a mostoha körülmények miatt olyan is előfordult, hogy már ötödik osztály előtt elvitték a tanulókat a miklósvári iskolából, de most, köszönhetően részben a felújításnak, részben pedig a jól képzett, munkájukat lelkiismeretesen végző helybéli pedagógusoknak, ez a gyakorlat megszűnt vagy megszűnőben.

Az épületet most már központi fűtés szolgálja, ezt tavalyelőtt ősszel fejezték be, a régi fásszín helyében kazánház épült, a vizet saját kútjukból nyerik, szivattyúval. Vagyis minden feltétel adott a korszerű oktatáshoz. Az ízlésesen felújított termek mellett a kreatív egyéni ötletek is kibontakoznak az épületben, barátságos légkört teremtve.

A kis épület előterének falait például a diákok rajzai díszítik, de láthatunk itt számos kézimunkát, olvashatunk híreket, tudnivalókat, minden osztályterem ajtaján ott van díszes keretben a diákok névsora, akik, mielőtt osztálytermeikbe lépnének, elolvashatják Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos gondolatait is: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.” Miklósváron erre alapoznak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük