Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemes Levente pályája

Nemes Levente pályája Kultúra

A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki arcképcsarnok sorozatának harmadik részében Nemes Levente színművész, volt színházigazgató mesél életútjáról, szakmai hitvallásáról ma 20 órától az intézmény Facebook-oldalán (www.facebook.com/cultcov.ro).

Hirdetés
Hirdetés

Emlékezetes alakítások és remek egyéni műsorok sora jelzi Nemes Levente színművész pályájának állomásait. Nevét nem csak itthon, de a határainkon túl is ismerik. A Jászai Mari-díjas színészt pajkos cinizmusa és tépelődő mivolta teszi titokzatossá.

1939-ben született Medgyesen, családja a bécsi döntést követően költözött Kolozsvárra. Akárcsak testvérei, választhatta volna apja hivatását, de az orvosi pálya nem vonzotta. Színészetről álmodott, miközben az építészeti technikumban tanult. Autodidakta módon pótolta be a tananyagot és felvételizett az akadémiára, amely egy különleges világot nyitott meg számára. Világirodalmat, egyetemes színháztörténetet, filozófiát tanult, és élmény volt az alkotás folyamata is. Nemes Levente 1962-ben kezdte színészi pályafutását, tíz évig a marosvásárhelyi Székely Színház társulatának tagja volt.

Tökéletesen megállta helyét a marosvásárhelyi színházban is, de 1973-ban egy nézeteltérés miatt szerződött a sepsiszentgyörgyi teátrumhoz szerződött. Az elmúlt évtizedek alatt színészként, előadóművészként és színházigazgatóként egyaránt arra törekedett, hogy legjobb tudása szerint szolgálja a teátrumot. Példátlan szakmai alázattal ismerte fel és kezelte a Figura stúdió rendezőjének és hat színészének 1994-es Sepsiszentgyörgyre érkezését, a színházi „vérfrissítés” szükségességét, a háromszéki teátrum Bocsárdi László nevéhez fűződő sikersorozatát ő tette lehetővé.

Nemes Levente 2008-tól nyugdíjba vonult, de azóta is folyamatosan játszik, újabb és újabb szerepekre kérik fel a rendezők. Soha nem volt szerepálma, szerinte a színjátszás társasjáték, egy „fantasztikusan nagy kaland”. Kiemelkedő művészi teljesítményét elismerések, díjak is jelzik: 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának életmű-díját vehette át, 2007-ben Szentgyörgyi István- és Jászai Mari-díjakat kapott, 2009-ben Kaszás Attila-díjat. Kiemelkedő művészi teljesítményét Sepsiszentgyörgy városa Pro Urbe díjjal köszönte meg.

(KMMK-sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük