Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kézdiszéki kisállattartás történetéből

A kézdiszéki kisállattartás történetéből Kultúra

Pár napja jelent meg Salamon Ferenc legújabb könyve, A kézdiszéki kisállattartás történetéből címmel a T3 Kiadónál, Sepsiszentgyörgyön, 110 oldal terjedelemben. Tulit Ilona szerkesztette, a borítóterv Botos Attila „Gojo” munkája.

Hirdetés
Hirdetés

A kiadvány címe némileg megtévesztő, hiszen a tanár úr nemcsak Kézdiszék kisállattenyésztésének történetét göngyölíti fel a kezdetektől a 2020-as évvel bezárólag, hanem ennek nem mindennapi gazdaságtörténeti adaléka általános kitekintést kínál az egész Székelyföldre is. Ha valaki azt gondolja, hogy e könyvecske elolvasása után szakértelemmel tud nevelni kisállatot, akkor nagyot téved. Ugyanis nem kisállattartási szakkönyvről van szó, hiszen a szerző a XII. századtól fellelhető dokumentumok alapján leíró jelleggel ismerteti a témát.

Salamon Ferenc nem tartja túlzott nagyképűségnek alábbi megállapítását sem: „a Kárpát-medence és miért ne, az európai kisállattartás jelenbeli történetét tárgyalni lehetetlenség és képtelenség a kézdivásárhelyi Columba Baromfi- és Kisállattenyésztők Egyesülete eredményeinek figyelembevétele nélkül, esetleg ezek mellőzésével”. A leírást gazdag illusztrációs anyag egészíti ki.

A munkát könyvkereskedésben nem forgalmazzák, ám az esetleges vásárlók az egyesület elnökénél, Domokos Józsefnél érdeklődhetnek. Könyvbemutatóra előreláthatólag folyó év novemberében kerülhet sor a kézdivásárhelyi Erzsébet-teremben, mely találkozó tető alá hozásáról időben értesítjük – e lap hasábjain – az érdeklődőket.

(harmatpataki)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük