Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Méhészet, pásztorkodás, kenyérsütés

Méhészet, pásztorkodás, kenyérsütés Kultúra

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ ma 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István és Simon József három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a méhészet, pásztorkodás és kenyérsütés rejtelmeibe engednek betekintést.

Hirdetés
Hirdetés

Kívülállók számára egyszerűnek és gazdaságosnak tűnhet a méhészet ősrégi foglalkozásformája – amely nem az állattenyésztés, hanem a gyűjtögetés-zsákmányolás egyik ágazata –, pedig nem az. A rengeteg kaptár, méhcsalád és jó esetben a sok-sok „termés” a következetes és hozzáértő munka lépcsőfokai csupán. Ezen életformán belül három típusú méhészetet tartunk számon: a zsákmányoló méhészkedést, az élőfás méhtartást, illetve a napjainkban is művelt házi méhészetet. A kisfilm egy kálnoki családi méhészet mindennapjaiba enged betekintést.

A második dokumentumfilm egy, a Székelypetőfalva határában állomásozó zabolai esztena májusi tevékenységét követi nyomon, ahol a több ezer juhot gondozó, kizárólag férfiakból álló csapat családjuktól távol, azonban meghatározott hierarchiába szerveződve él. A háromszéki ember táplálkozásában évszázadok óta központi helyet foglal el a kenyér, amelynek előállítása a székely családokban mindmáig az önellátás jegyében történik. A jó házikenyér készítésének titkait Kisbacon egyik sokat „sütögető” háziasszonya mutatja be nekünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük