Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A hidvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez

A hidvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez Kultúra

Szombaton újabb helyszínéhez érkezett a Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat. Hidvégi magyar asszonyok sürgölődtek a tűzhely körül, fiatalokkal közösen termet, színpadot díszítettek, ünnepi hangulatban készülődtek, hogy a falubeliekkel és a szomszédos székföldi falvak lakóival együtt éljék meg közösségerősítés érzetét.

Hirdetés
Hirdetés

Kristály László Zsolt hidvégi református lelkipásztor köszöntő beszédében arra biztatta hallgatóságát, hogy tartsa meg kultúráját, nyelvét, erős hitét, hogy senki ne tudja azt megtörni. Ezek kötik össze a magyarságot, identitást, erőt adnak a helytálláshoz, ami egy szórványsorsban élő közösségnek létszükséglet. A helybeli iskola tanulói ünnepi műsorral készültek, népdalokat énekeltek, népballadát adtak elő, gyermekjátékokat és néptáncokat mutattak be. A diákok előadását követően a hidvégi Bernád István népdalcsokrában a szerelem örömeiről és fájdalmáról énekelt.

„Felverte a port” a színpadon a Zöld Fenyő Néptánccsoport, a közönség nagy örömére felcsíki, marosszéki és vajdaszentiváni néptáncokat és népdalokat mutattak be. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad Karinthy Frigyes A cirkusz című eladásával a cirkuszok egykori hangulatát idézte meg művészi előadásmódban, méltón érdemelve ki a közönség elismerését.

A kulturális műsor végén Kristály László Zsolt dicsérő oklevelet adott mindazon személyeknek, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, majd közös ünneplésre, bálozásra kérte fel a jelenlevőket. A magyar bál zenei aláfestését a Bacardi Music biztosította.

Hát aranyom, megsimogatta a lelkem a gyermekek műsora, ezek a szép népdalok és táncok. Minden évben eljövök a Székföldi Magyar Napokra, örvendek, hogy az idén is megszervezték. Jól érezzük magunkat, találkozunk a falubeliekkel, s jókat beszélgetünk” – mondta a hidvégi Rozália néni.

A hatodik alkalommal megrendezett Székföldi Magyar Napok Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a hidvégi magyar közösség lelkes együttműködésével jött létre. A rendezvénysorozat szombaton Erősdön zárul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük