Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népzene- és néptánctalálkozó lesz Sepsiszentgyörgyön

Népzene- és néptánctalálkozó lesz Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében november 8–9-én 31. alkalommal rendezik meg a Népzene- és Néptánctalálkozót (NNT) Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény fő programsorának idén is a Sepsi Aréna ad otthont november 9-én, szombaton, ahol gazdag, minőségi műsorral várnak minden korosztályt. Ennek apropóján Deák Gyula Leventét, a Háromszék Táncegyüttes igazgatóját kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

– A rendezvény fő programsora a Sepsi Arénában fog zajlani szombaton, de pénteken hol és mit láthat/hallhat a közönség?

– Pénteken a Tamási Áron Színház ad otthont a rendezvénynek, 19 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes archívum sorozatából a Mezőség, Kalotaszeg című előadásokat tekinthetjük meg, utána 21 órától táncházzal folytatódik a program.

– Kik lesznek az eseménysorozat fő meghívottjai, illetve mikor láthatjuk őket?

– A 31. Népzene- és Néptánctalálkozó fő meghívottja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely pénteken 19 órától a Tamási Áron Színházban, szombaton ugyancsak 19 órától a Sepsi Arénában mutatja be a Táncrapszódia c. előadást. Jön a Nagyvárad Táncegyüttes is, Van mese c. produkciójukat szombaton 13 órától tekinthetjük meg. Jótékonysági koncert keretében fellép a Gázsa 60, de lesz népi divatbemutató az Aurora Folkglamour közreműködésével.

– A népzene és néptánc mellett más is szerepet kap hétvégén. Mit lehet még tudni a további programokról?

–Szombaton a rendezvény kézművesvásárral nyílik, lesz hangszerkészítés, gyereksarok a Guzsalyas Ház közreműködésével, filmvetítés, legényesverseny, fellépnek gyerek-néptáncegyüttesek, végül közös táncházzal zárul a nap. A legényesverseny résztvevőinek a mérai Muszka György táncát kell eljárniuk, hagyományőrzők ezúttal a Kolozsvár melletti Györgyfalváról érkeznek, a 2010-ben elhunyt Jaskó István Pitti tanítványai.

– Mivel már 31. alkalommal szervezik meg ezt a rendezvényt, mondhatni hagyományőrző szerepe is van. Milyen érdeklődés mutatkozik iránta?

– A helyszínünk megváltozott, immár a Sepsi Aréna ad otthont a rendezvénynek, és úgy tapasztalom, szükség is van erre a tágasabb térre. Egyre több a látogatónk, a visszatérő népzenekedvelő közönség mellett egy szélesebb réteg is érdeklődik programjaink iránt. A folklór népszerűsítése, hagyományaink megőrzése a fő cél.

– Van olyan programpont, amit szívesen kiemelne?

– Mindenképp szeretném még egyszer kiemelni a Magyar Nemzeti Táncegyüttes három színvonalas előadását, a Legényesverseny is rendkívül népszerű minden évben, ugyanakkor a gyerekek számára is sok változatos programot kínálunk.

– Van olyan történés az eddigi évekből, amire szívesen emlékszik vissza?

– Az adatközlőkre szívesen emlékszem vissza, csodálatos világ, ahogy ők megélik ezt a hagyományt. A gyűjtések, a beszélgetések maradandó élményt nyújtottak. Visszatérő programként szerepel a Legényesverseny, de mindig próbálunk javítani a programkínálaton az előző évek tapasztalatait felhasználva.

– Nyilván van egy olyan réteg, akit jobban érdekel a néptánc és népzene, mint másokat, ezért leginkább olyanok látogatnak el a rendezvényre, akik valamilyen módon kötődnek hozza. Próbálnak lépéseket tenni azért, hogy ez a réteg bővüljön?

– Tágas teret adunk a gyermekprogramoknak. Azáltal, hogy a gyerekeket elkísérik a szülők, ők is megismernek egy olyan közeget, amely addig nem biztos, hogy közel állt hozzájuk, így elmélyülhetnek ebben a stílusvilágban.

 

PROGRAM

November 8., péntek, a Tamási Áron Színház

19 órától Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Mezőség, Kalotaszeg

21 órától táncház – házigazda: Fazakas Levente. Zenekarok: Rezeda, Üver, Kalotaszegi, Heveder, Folker

 

November 9., szombat, Sepsi Aréna

10 órától Termék- és kézművesvásár, hangszerkészítés és Ádám Gyula fotókiállítása a folyosón

10:15-től Gyereksarok a Guzsalyas Ház közreműködésével

10:30-tól Mozdulatokba vésett gyökerek, filmvetítés a konferenciateremben

10:30-tól 13:00-ig Aprók Bálja (küzdőtér, színpad) 

11:00-től 15:00-ig Legényesverseny (táncházas terem)

13-tól Nagyvárad Táncegyüttes: Van mese (küzdőtér, színpad)

14:30 R. M. N. E.: Néptánctudástár (konferenciaterem)

15-től Kallós Alapítvány: Könyvbemutató (konferenciaterem)

16-tól Jótékonysági koncert: Mestereinkért + GÁZSA 60 (küzdőtér, színpad)

17-től Ifjú Tehetségek Műsora + Hagyományőrzők + Legényesverseny-díjátadó és -bemutató (küzdőtér, színpad)

18.15-től Aurora Folkglamour: Népi divatbemutató (táncházas terem)

19-től Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Táncrapszódia (küzdőtér, színpad)

21-től Táncház és Folkkocsma a táncházas teremben.

A 31. népzene- és néptánctalálkozó előadásaira és programjaira a központi jegyirodában, a www.biletmaster.ro oldalon, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyet az érdeklődők. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267.312.104.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük