Felhívás!

Hol a jogállam?

Tegnap beiktatták a Ludovic Orban vezette új kormányt, sőt – szokatlan operativitással – az új kabinet már le is tette az esküt a Cotroceni-palotában. Soha ilyen éles nem volt a politikai harc Romániában. A kormányt megbuktató ellenzéknek ugyanis – elvben – nem volt meg a minimális 233 szavazata. 

A román parlamentnek 465 tagja van, ez arányaiban egyik legnagyobb Európában. Csak összehasonlításul, a 82 milliós Németországban 611 képviselő ül a Bundestagban, tehát míg nálunk kb. 40 ezer lakosra jut egy parlamenti képviselő (19 millió lakossal számolva!), addig a németeknél 135 ezer polgár küldhet egy képviselőt Berlinbe. A kormányalakításhoz fele plusz egy, azaz 233 szavazat kellett.

 A parlament hivatalos honlapja szerint, a következőképpen álltak az erőviszonyok. A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 69 szenátora és 132 képviselője van, ez összesen 201. Ők – azt mondták – nem mennek szavazni. A Pro Románia képviselőházi frakciója – azt mondták ők sem mennek szavazni – 29 fő. Ez összesen 230. A kormányváltó erőknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), az RMDSZ-nek, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) és a kisebbségeknek a szenátusban összesen 49, a képviselőházban 162 törvényhozójuk van, azaz mindösszesen 211.   

Ezen felül van 18 független szenátor és 6 független képviselő, azaz összesen 24, ha ezek mind az ellenzékhez csatlakoznak, akkor 235 vokssal beiktatható lett volna a kormány. A szenátorok közül azonban hárman a Pro Románia tagjai, tehát csak 232 voks lett volna, ha…

Ha a Pro Románia képviselői közül nyolcan meg nem gondolják magukat és mégis megszavazzák a kormányt. Tehát egy olyan politikai alakulat (tagjai többsége éppen PSD-színekben nyert mandátumot) döntötte el a szocialista kormány megbuktatását (nem kár értük – tévedés ne essék) és az új liberális kabinet beiktatását, amely soha nem indult a választásokon, amely politikai „vándorlás” útján jött létre. Ezt a világon sehol sem hívják jogállamnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.