Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2020 legolvasottabb könyvei

2020 legolvasottabb könyvei Kultúra

A látogatók és a kölcsönzések száma egyaránt csökkent tavaly a Bod Péter Megyei Könyvtárban, ami a járványhelyzetnek tudható be, ettől függetlenül a könyvtár munkatársai igyekeztek különböző programokat szervezni és kiszolgálni az olvasóközönséget. A legolvasottabb könyvek és legkeresettebb szerzők toplistáját mutatjuk be 2020-ból.

A többszöri lezárások miatt a megyei könyvtár is nehéz helyzetbe került tavaly, de igyekeztek venni az akadályt, és az adott lehetőségeket kihasználva szolgálták ki az olvasókat. Az intézményt látogatók száma 37 százalékkal csökkent, míg 2019-ben 48.041-en keresték fel a könyvtárat, tavaly 30.476-an. A visszaesés a kölcsönzések számában is megmutatkozott: 2019-ben 74.638 kiadványt vettek ki, 2020-ban pedig 44.646 könyvet – tájékoztatott Szonda Szabolcs igazgató. Mint mondta, a csökkenés minden bizonnyal annak tudható be, hogy még mindig nem megengedett az olvasók szabad hozzáférése a polcokhoz, nem böngészhetnek, keresgélhetnek a könyvek között. Ugyanakkor jó hír, hogy 353 új olvasó iratkozott be tavaly, ezzel a beiratkozott olvasók száma 2020 végén 8109 volt.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a legkeresettebb írókat és könyveket illeti, az ötvenes toplistán az első tíz helyet a gyermek és ifjúsági irodalom könyvei foglalják el, a legtöbbet kölcsönzött könyv tavaly Leiner Laura A Szent Johanna Gimi ifjúsági sorozata volt, ezt 218-szor vitték haza a fiatal olvasók. Második helyen Jeff Kinney Egy ropi naplója című könyve áll, ezt 211-en olvasták el, míg harmadik helyen Bartos Erika Anna, Peti és Gergő című könyvét vették ki a szülők (195 alkalommal) kisgyermekeik részére.

A felnőtteknek szóló irodalom között Fábián Janka Az utolsó boszorkány történetei; Edith Eger Eva A döntés; Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek és Várkonyi F. Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvek állnak a legelőkelőbb helyen.

A kikölcsönzött könyvek toplistája mellett a szerzőket is rangsorolták, első helyen itt Bartos Erika áll, őt követi Leiner Laura, harmadik helyre pedig Berg Judit került, mindannyian ifjúsági regényeket írnak. A lista tizedik helyét Danielle Steel amerikai írónő foglalja el, aki rendkívül termékeny alkotó, és sikeres az egész világon. A listán egyébként 11. helyre szorította maga mögött Joanne Kathleen Rowlingot, a Harry Potter-sorozat íróját.

Az írók és könyvek összesített listájából az is kiderül, hogy a könyvtár olvasói előnyben részesítik a kortárs magyar irodalmat, ugyanis számos kortárs szerző könyvét kölcsönözték ki tavaly.

A megyei könyvtár munkatársai karanténstatisztikát is készítettek, amelyben beszámoltak a karantén ideje alatt végzett munkájukról az online térben. Az elmúlt időszakban mintegy ezer bejegyzést osztottak meg a közösségi médiában, amely 18 ezer embert ért el, de 91 könyvajánlót is írtak, 21 felolvasás-videót készítettek, amelyeket közel hatezren néztek meg, de voltak kézműves és Csodalámpa videómegosztások is. Emellett készítettek 30 kollázst 131 ajánlott könyvvel, valamint három interaktív játékot indítottak: képes-hangos olvasónaplót, olvasmány-képet, illetve cím-szó-tár játékot. Tematikus napokat is szerveztek: Nagyszombati költészetnap, Szent György-napi visszatekintő, gyermekkönyvek napja, könyvtárosok napja, a föld napja, illetve húsvét témakörökben.

A fiókkönyvtárban is zajlottak a programok: kiállítást mutattak be a gyerekek otthon készített munkáiból, online Nevesincs mesedélutánt tartottak, amelyre 180 pályamunka érkezett, de karantén-mese is volt.

A könyvtár egyébként január végéig meghosszabbította a decemberben hirdetett megbocsátási időszakot. Azok az olvasók, akik elfelejtették visszaszolgáltatni határidőre az általuk kikölcsönzött könyveket, késedelmi díj befizetése nélkül adhatják le a kölcsönzőrészlegen, vagy tehetik be a könyvtár előcsarnokában található dobozba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük