Felhívás!

Közeleg Székelyföld autonómiájának napja

Néhány nappal Székelyföld autonómiájának napja, október 31-e előtt szembe kell néznünk azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot Románia egész területén korlátozták a hatóságok.

Nagyon nagy a helyi szervezők felelőssége a lakosság egészségének megóvásában, ezért arra kérünk mindenkit, hogy a hatályos korlátozó intézkedéseket vegyék figyelembe, és tartsák tiszteletbe. Ilyen körülmények között kérjük egyrészt azon települések lakóit, ahol a helyi önkormányzat nem vállalja a máglyagyújtás megszervezését, hogy otthonaikban emlékezzenek meg Székelyföld autonómiájának napjáról, az ablakokba kihelyezett gyertyákkal, a székely zászló kitűzésével, vagy akinek erre lehetősége van, egy lármafa, egy máglya meggyújtásával a saját udvarában vagy kertjében, vagy esetleg egyházi vagy közbirtokossági magánterületen.

Ezzel szemben semmilyen korlátozó intézkedés nem tiltja, hogy az eukarisztia évében, a reformáció ünnepén, a magyar összefogást erősítő ökuménia jegyében templomainkban közösen imádkozzunk Székelyföld autonómiájáért. Semmilyen intézkedés nem tiltja, hogy az ablakba kihelyezett gyertya, udvaron vagy kertben meggyújtott máglya vagy bármilyen más kreatív magánkezdeményezésről készült fénykép felkerüljön a közösségi médiába, hogy ezen keresztül is érezzük az együvé tartozás erejét. (…)

Október 31-e előtt el fogjuk juttatni a helyi szervezőknek Székelyföld Autonómia Napjának kiáltványát, és arra kérünk mindenkit, hogy ahol gyülekeznek, ott olvassák is fel. A sajtó a rendezvény időpontjában a Székely Nemzeti Tanács honlapjáról (www.sznt.org) töltheti le a kiáltványt magyar és román nyelven.

Izsák Balázs SZNT-elnök

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.