Felhívás!

Visit Covasna Safe Place

Visit Covasna Safe Place Kovászna megye

A koronavírus-járvány „lenullázta” a turizmust, az újraindulásnál mindenki azonos esélyekkel rajtol – hangzott el pénteken a sugásfürdői Görgő Panzióban, ahol átadták az 1-es számú, COVID Safe Place (járványügyi szempontból biztonságos hely) tanúsítványt. A szakemberek szerint ugyanis a turista legfontosabb szempontja az lesz, hogy magát és családját biztonságban tudja.

 

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület összeállított egy tíz pontból álló követelménylistát, amit be kell tartania (nem az országos intézkedések helyett, hanem azok mellett) annak a szállás-adónak, aki azt szeretné, hogy COVID Safe Place matricát kapjon. Ezek közé tartozik a férőhely részleges értékesítése, a bejelentkezési lap online kitöltésének lehetősége, fertőtlenítő belépőszőnyegek használata, a testhőmérséklet mérése, gyakori fertőtlenítés és szellőztetés a közös helyiségekben, roomservice lehetőség biztosítása.

A megyei tanács több turisztikai szakember és a sajtó jelenlétében indította a Visit Covasna Safe Place programot.

Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke házigazdaként azzal vezette fel a rendezvényt, hogy az év első három hónapjában a vendégérkezések száma harminc százalékkal meghaladta a tavalyit, ám a járvány ezt egyetlen hónap alatt gyakorlatilag lenullázta.

Tamás Sándor megyetanácselnök azt mondta: a legfontosabb szempont a biztonság lett.

– Ha a polgároknak az a fontos, hogy biztonságos körülmények között utazzanak, akkor nekünk az a feladatunk, hogy ezt megteremtsük – mondta Tamás, aki az 1-es számú tanúsítványt át is adta a Görgő Panzió adminisztrátorának.

Răzvan Pascu turisztikai szakember kifejtette: nem véletlen, hogy a kínai képírásban ugyanaz a jel jelenti a válságot és a lehetőséget.

– Az eddigi különbségek lenullázódtak. Most mindenki ismét ugyanonnan indul, ez egy óriási lehetőség azoknak, aki korábban le voltak maradva. A turizmusban nem csak az a baj, hogy kiesett három hónap, hanem az is, hogy elveszett a bizalom, és ezt nagyon nehéz lesz visszaszerezni. Az lesz a válság nyertese, akinek ez hamarabb sikerül – vélekedett a szakember.

Pascu szerint a kormánynak garanciát kellene vállalnia a lemondott utazási csomagok helyett felajánlott voucherekért, hogy az emberek bízzanak abban, hogy valóban igénybe tudják venni a szolgáltatást, mert ha visszakérik a pénzüket, tovább mélyítik a válságot.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KIK) elnöke rávilágított: az utazók várhatóan a kisebb helyeket fogják preferálni. Rácz Lilla, az olaszteleki Daniel-kastély tulajdonosa az összefogásban látja a kiutat, gróf Kálnoky Tibor, az eddig gyakorlatilag csak külföldi vendégeket fogadó miklósvári kastély tulajdonosa pedig bejelentette: nyitnak a belföldi turisták felé. Gyerő József kovásznai polgármester a fürdőturizmus előnyeit ecsetelte, Daragus Attila torjai polgármester pedig a vidéki turizmus kivételes lehetőségeiről beszélt.

László Endre turisztikai szakember úgy vélekedett: bár a járvány miatt bevezetett intézkedések plusz kiadásokat rónak a cégekre, az árak valószínűleg nem emelkednek, mert a vendéglátóknak elemi érdeke lesz, hogy megtartsák ügyfeleiket. A KIK turizmusért felelős alelnöke elmondta: a 188 háromszéki, licenccel rendelkező szálláshelyből eddig 65 kapta meg a biztonságos minősítést. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások