Felhívás!

Védje meg otthonát!

A megyei rendőrség közleményben foglalt össze egy sor ajánlást annak érdekében, hogy hatékonyabban meg tudjuk védeni az otthonunk, javaink biztonságát. Az alábbiak betartásával kisebb eséllyel leszünk rablás, betörés áldozatait – hangsúlyozzák.

Más védekezési módok érvényesek a tömbházban, illetve magánházban élők számára, előbbiek a következőket tehetik: első és legfontosabb, hogy a lépcsőházat lássák el kaputelefonnal, ami garantálja, hogy csak a kulccsal, illetve beléptető kóddal rendelkező lakók jutnak be, illetve azok a személyek, akiket ők beengednek. Arról is győződjenek meg, hogy a bejárati ajtó jól zár, és teljesen becsukódik önök mögött.
Idegent ne engedjenek be semmilyen körülmények között, bármire is hivatkoznak, hiszen sok csaló adja ki magát különféle cégek, szolgáltatók alkalmazottainak. Ha nem hívott például szerelőt, ne engedje be a lépcsőházba, bízza arra, aki valóban kihívta az illetőt.

A lakás ajtajára szereljenek biztonsági zárat, és tartsák is zárva az ajtót, akkor is, ha otthon tartózkodnak. Hogyha földszinten vagy első emeleten laknak, szereltessenek vasrácsot az ablakokra. Érdemes ezzel ellátni a pincékbe, szárítókba stb. vezető ajtókat is. A lépcsőház bejárata és az előtér legyen megfelelően megvilágítva.

Magánházban élőknek azt ajánlják, szereltessenek fel biztonsági kamerákat, amelyek segítségével követhető bármilyen mozgás az udvaron. Ebből érdemes a mozgásérzékelővel ellátott típusút vásárolni.
Ne tárolják az udvaron, feltűnő, jól látható helyen értékes tárgyak csomagolását (például elektronikai cikkek dobozát stb.) A házat lássák el riasztó berendezéssel, amikor nem tartózkodnak otthon, az összes ajtó és ablak legyen bezárva, a magas kertfal is sok betörőt elriaszt. Hogyha hosszabb időre elhagyják a házat, ne posztoljanak erről a közösségi médiában, ne hagyjanak cetlit az ajtóban vagy üzenetet a telefon üzenetrögzítőjén, hiszen ezzel tudtul adják, hogy szabad préda az otthonuk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.