A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Vannak közös célok

Tanácskozásra ültek össze Brassóban az Erdély területén található három fejlesztési régió megyetanácselnökei és városi polgármesterei. A példa nélküli rendezvényt George Scripcaru polgármester kezdeményezte abból a megfontolásból, hogy a három régió ne egymás ellen, hanem egymás mellett próbáljon dolgozni Erdélyért.

Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy több közös projekt van, amelyre együtt jobban tudnának pályázni, mint külön-külön. Ezek között kiemelt helyen szerepelt az erdélyi autópálya, amely valahogy soha nem prioritás a bukaresti központi hatalomnak, de szóba került a brassói reptér fejlesztése is, amire ismét csak Bukarest tekint konkurenciaként, Marosvásárhely és Nagyszeben nem.
– Mindenképpen előrelépésnek tartom a találkozót, hisz eddig jószerével azt sem tudtuk egymásról, hogy ki mivel foglalkozik, pedig nyilvánvaló, hogy vannak olyan projektek, amelyek mindannyiunkat érintenek, ezek közül természetesen a legelső az autópálya. Ezzel együtt nem várok rövid távon óriási előrelépést, mert tudomásom szerint a transzfrontális (határokon átívelő) projekteket támogatja az Európai Unió, a transzregionálisakat (régiók közöttit) viszont nem – mondta el megkeresésünkre a Henning László, a Kovászna megyei tanács alelnöke.
Henningen kívül a megbeszélésen Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is részt vett.
A román sajtó egy részének már­is „gyanús” a kezdeményezés. Egyes vélemények szerint az erdélyi elöljárók „lázadásáról” van szó, akik Bukarest „megkerülésével” próbálnak „saját lábra állni”. Közfeltűnést keltett Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester nyilatkozata, aki szerint hat olyan európai főváros van, ahová hamarabb eljut, mint Bukarestbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.