Felhívás!

Újévi meleg étel az emberség és környezettudatosság jegyében

Újévi meleg étel az emberség és környezettudatosság jegyében Kovászna megye

Holnap, január 5-én 15 órától Kézdivásárhely főterén ötödik alkalommal rendezik meg az Újévi meleg étel akciót. A részletektől az ötletgazda Héjja Tamással beszélgettünk.

– Szokásunkhoz híven, az új év első szombatján mindenkit szeretettel várunk, időjárástól függetlenül – osztotta meg elöljáróban lapunkkal az akció anyagi hátterét biztosító, Angliában élő Héjja Tamás –, egy meleg étel összehoz, egy jó alkalom, hogy az új évet kezdve átéljük és átértékeljük az egymás iránti törődés élményét.

Örömmel nyugtázta, hogy amint az előző években, úgy idén is sokan a nemes cél mögé álltak. A zöldségeket önkéntesekkel készítik elő a Jazz Bistro konyháján, majd a finom ebédet frissen, azon melegében felszolgálják a Gábor Áron szobor mögött. A főzésben a Jazz Bistro munkaközössége nyújt segítséget, a Francia Pékség a tepertős pogácsákat, míg az étel mellé kiosztandó gyömbéres–mézes szíveket a Süti Éden készítette elő, majd a Kreakids Studio tanítványai díszítették ki. A hozzávalók előteremtésében a Kézdi Tej jelentős segítséget nyújtott.

– Ezer főre készítünk ételt, ami, reméljük, elegendő lesz mindenkinek, aki részt vesz az akción – hangsúlyozta Tamás.

Hozzátette, miután mindenkinek jutott a felszolgált ételből, bárki repetázhat, illetve kérhet elvitelre is, emellett a megmaradó mennyiséget szétosztják. Az előző évekhez hasonlóan, a felszolgálásban a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete segít, míg a Zöld Nap Egyesület jóvoltából minden alkalommal a városi pszichiátriára is juttatnak meleg ételt. Újdonság, hogy ez évtől bárki a távolból elküldheti azon céhes városbeli szerettei címét, vagyis akik nem tudnak kimenni a főtérre, azoknak a 34-es Gábor Áron Cserkészcsapat tagjai juttatják el finomságot. A helyi önkormányzat, akárcsak a korábbi alkalmakkor, vásári sátrakkal, az áramellátással, illetve a tér rendezésében nyújtott segítséget.

És hogy mit kóstolhatnak, akik az újévi meleg ételt választják?

– Igyekszem olyan ízvilágot teremteni, amely a természetes összetevőknek köszönhetően erősíti a föld ízeinek tónusát. Zeller, füstölt sajt, tökmag, illetve Kézdi Tej képezi az alapanyagok egy részét. Teljes mértékben helyi termékről van szó, hiszen környezettudatosan, helyileg megtermelt alapanyagokból, helyi erőforrások segítségével elkészített ételről van szó.

A környezettudatosság jegyében a tálalásra is odafigyel az ötletgazda. – Felelősen kell viselkednünk környezetünkkel, és ezt másokban is tudatosítanunk kell. Az étel elfogyasztásakor az egyszer használatos eszközöket is környezetbarát módon használjuk. Erre az alkalomra komposztálható papíredényben, fakanállal szolgálják fel a meleg ételt, ezzel is erősítve a felelősségérzetet és törődést környezetünkkel – hangsúlyozta Tamás.

Az akción bárki készíthet bejegyzést, fotót, videót, és bekapcsolódhat online-felületeken (#ujevimelegetel és #newyearshotmeal címkéket tüntetve fel).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 4., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Szep dolog masokon segiteni,ezzel nincs is semmi baj,ezert tiszreletet erdemeltek.De van egy kerdesem hozzatok,remelve,hogy ismet nem fog folhaborodast kelteni.Ha mar embereken segitetek es meg vendeglok es bisztrok is vannak a partnereitek kozt,akkor ilyen teli hidegben,miert nem bereltek ki valahol egy meleg termet.Hat megis embereket etettek,nem koborkutyakat.Azoknak a raszoruloknak is jobban esne,ha egy meleg teremben es emberhez melto modon,az asztalnal fogyaszthatnak el adomanyaitokat.Nem rosszindulatbol mondom,csak embersegbol.Azert a kovetkezonel ezt is at kellene gondolni.

  • User
   Dátum: 2019. január 4., 16:38
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Szep gesztus!!! A szegeny embernek azonban nem tokmag meg fustolt sajt kellene hanem valami laktatos husos etel. Ismetlem jo emberek, nemes gesztus, csak a menu nem ennek a megfaradt ehes kategorianak valo. Tudom konnyu masnak a munkajaba beleszolni, csak ugy kijott belolem, semmi rossz szandek nelkul. RESPECT

   • User
    Dátum: 2019. január 5., 9:22
    ÉRTÉKELÉS: -10

    Drága akárki, tudtom szerint ez minden ember számára volt kitalálva és sehol sem szerepel, hogy ebből ki kérhet és ki nem. Szerintem inkább amíg ötleteket adsz gyere ki és egyél te is.

 • User
  Dátum: 2019. január 5., 9:32
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ez a baj a székellyel..Ha valaki próbál valamit mozdítani varosaert nemhogy értékelnék az emberek,hanem egyből jön a kritika,hogy így még úgy kellene..Ha jobban vagjatok,miért nem tesztek valamit?Amint a cikkben is hangoztatta már Tamás nem feltétlenül szegényeknek szól ez a rendezveny hanem ,hogy összehozza ezt a drága jó népet!

 • User
  Dátum: 2019. január 5., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Ha csak ennyit tudtok tenni a varosotokert,akkor ez edeskeves.Mert ezert a koszfeszekert,aminek neve Kezdivasarhely,es amit az RMDSZ adminisztral,ezert aztan volna amit tenni! Es kerdem en,hogy miutan elmulnak az unnepek,utana nem kell torodni egymassal.A szegenyeknek nem kell minden nap enni?! Mit segit ez a reklamfogas barkin is,rajtatokon kivul?! Utana johet a dragulasok sorozata,az egymassal nem torodes,az egymas lenezese,az adok es szamlak dragitasa,a nagyzolas es meg sorolhatnam, hogy meg mi minden rossz johet.Kezdivasarhelybol az elmult 28 evben sajnos egy undorito es embertelen koszfeszek lett.Csak meg kell nezni,hogy neznek ki a jardak (soporetlen,koszos),az utak(az aszfalt ket szelen ujjnyis iszappal),ha havazik egy keveset senki nem takaritja el,mig el nem olvad,az ember a nyakat torheti ki a jeges csuszos jardakon,mert senkit nem erdekel,az emberek nem osszetartoak,ridegek.Ha vegigsetalsz az utcakon,sehol egy mosoly az emberek arcan.Olyan mintha mindenki haragudna ,mindenkire.A vendeglok ,barak,kavehazak uresek (biztosan ez a jolet jele!).Szombat -vasarnap meg embereket is alig latni az utcakon.Meg a haboru alatt es a joval utana kovetkezo Ceausescu korszak alatt is jobb elet volt Kezdivasarhelyen, mint amilyen most van.Ugyhogy nem ingyen ebedre volna itt szukseg (egy evben egyszer.sicc!),hanem jol megfizetett munkahelyekre,modernebb es embersegesebb egeszsegugyre,a varos koszos utjainak a kitakaritasara,a katyuk es godrok ujraaszfaltozasara,az eletszinvonal emelesere stb.Mert abban a tarsadalomban,ahol a tolvaj politikusok es csatlosaik nem lopjak el az emberek penzet,hanem biztositjak az emberiseg joletet,ott nincs szukseg ingyenebedre!

 • User
  Dátum: 2019. január 5., 18:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez szerintem az elozo kommentelo nem kritizalt ki is fejtette reszletesen hogy nem ez a szandeka, hanem jobbito szandek a jovore vonatkozoan. De egyeseknek nehez erteni magyar nyelv es akkor maris kezdodik a vita. Ugy latom meg van mit fejlodni ertelmi kepesseg szempontjabol.Szegyen !