Hirdetés
Hirdetés

Tűzoltás ecettel?

Tűzoltás ecettel? Kovászna megye

Lapunk egy érdekes, ecettel történő tűzoltási módszerről értesült, erről kérdezve az illetékeseket, hamar kiderült, hogy a háromszéki tűzoltók előtt sem ismeretlen ez a módszer.

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy hatékonyan lehet kéménytüzet oltani jelentős mennyiségű ecettel. Utánajártunk a dolognak, és kiderült, hogy ezt a módszert alkalmazzák egyes település önkéntes lánglovagjai is: korábban a Hargita megyei, gyergyócsomafalvi önkéntesek is beszámoltak arról, hogy a kéménytűznél hatékony az egyszerű háztartási ecet használata. A „recept” szerint, ha kigyullad a kémény, akkor a legközelebbi kéményajtón 2–3 liter ecetet kell beönteni, ez megfékezi a lángokat.

Hirdetés
Hirdetés

Tolvaj Marius, a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője is ismerte az eljárást, ugyanakkor hangsúlyozta, a hivatásos tűzoltók nem használják ezt.

– Ez egy népi praktika. Az ecet alkoholtartalma miatt fellobbanó lángok a kéményben hamarabb kiégetik a lerakodott koszt, kitisztítja a kéményt ez a módszer, így már nem lesz, ami tovább égjen. Szokták használni a kémények takarítására is. Mi azt javasoljuk, hogy évente legalább egy alkalommal szakcéggel végeztessék el a kémények kitakarítását – összegzett Marius.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 18., 12:50
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az ecetes tuz oltas mar nagyon regi . Falu szinten az a baj , hogy nem kapunk egy olyan szakembert aki a kemenyek takaritasaval foglalkozik !

    • User
      Dátum: 2021. február 18., 13:58
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Kell venni egy kéményseprő “drótot”, egy kis tükröt ezekkel nagyjából bárki ki tudja pucolni a kéményben levő lerakódások jó részét. Ezen felül ellenőrizni kell, hogy a kémény vakolása is rendben legyen. Ez már nagyban segít a kéménytüzek elkerülésében.
      A legjobb, ha az ember belefektet és leszigeteli a kéményt, mivel az üveg vagy kőzetgyapott nem ég.