Felhívás!

Többletfeladatok az otthongondozóknak

Többletfeladatok az otthongondozóknak Kovászna megye

Egymillió lejt különített el múlt hónapban a megyei tanács, hogy elsősorban az otthoni idős- és beteggondozás, illetve a nappali központok fenntartására pályázó szociális szervezetek tevékenységét támogassa. Ez az összeg éppen a tízszerese a tíz évvel ezelőtt erre a célra juttatott összegnek – tájékoztatott videokonferencián Tamás Sándor tanácselnök.

A beszélgetésbe bekapcsolódott Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi vezérigazgatóság, mint a pályáztatást lebonyolító intézmény vezetője, illetve néhányan a nyertes civil szervezetek képviselői közül is.

– Ha fizikailag most nem is foghatjuk meg, de a bajban nem engedhetjük el a rászorulók kezét – fogalmazott a tanácselnök, aki a pályázatok elbírálási folyamatának felgyorsítását kérte az illetékes bizottságtól.

Vass Mária igazgatónő elmondta, hat szociális szervezet tett le összesen 13 pályázatot, az 1 millió lej 75%-át azoknak juttatták, akik időseket, betegeket gondoznak. A Caritas helyi szervezete, illetve a Szent Ferenc Alapítvány négy-négy, a Diakónia Alapítvány kettőt, a Diakónia Kapernaum, a Vöröskereszt és a baróti Laura Ház egy-egy pályázatot nyert. A Diakónia 368 ezer, a Caritas 353 ezer, a Vöröskereszt 130 ezer lejt kapott, e három szervezet összesen 1600 személyt lát el rendszeresen a megyében. A Laura Házat 50 ezer, a Szent Ferenc Alapítványt 98.400 lejjel támogatják. A fogyatékossággal élők nappali központjaiban 70 személyt látnak el, nappali szolgáltatásban 200-an részesülnek, a családsegítő központ évente 400 családnak és gyerekeiknek nyújt szolgáltatást – tájékoztatott Vass Mária. Hétfőn online alá is írhatják a megyei tanáccsal a szerződést.

Hubbes Kinga, a gyulafehérvári Caritas helyi fiókszervezetének igazgatója elmondta, összesen 600 emberről gondoskodnak 33 településen, elsősorban Felsőháromszéken vannak jelen munkatársaik, akik a jelenlegi helyzetben azokkal is intenzívebben tartják a kapcsolatot, akik eddig nem igényelték a mindennapos ellátást. Tóth Anna, a Diakónia idősgondozó ágazatának vezetője beszámolt arról, hogy idén már Maksán és Dálnokon is megkezdték otthongondozó szolgáltatásukat, így összesen a megye 60 falujában és három városában 38 ápolóval mintegy 850 időst látnak el. Minden önkormányzat felé megerősítették a járvány kezdetén, hogy kitartanak e tevékenységükben. Igyekeznek munkatársaikat megvédeni az aranyáron beszerezhető maszkokkal, fertőtlenítőszerrel, ebben a kijárási tilalom is segít nekik. A Vöröskereszt 11 betegápolóval tartja fent szolgáltatásait, ők naponta akár háromszor is felkeresik az ellátottakat (100-120 személyről van szó) Szentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bölönben.

A Diakónia tartja fenn tehát a legkiterjedtebb otthongondozói hálózatot, amelyben az utóbbi hetek némi változást is hoztak: a betegek óvatosságból, illetve ijedtségből jobban igényelik ápolóiktól, hogy a számlák kifizetését, a gyógyszerkiváltást intézzék el helyettük. Mióta Szentgyörgyön kiutalták a kórházból a nem föltétlenül kórházi ellátást igénylő pácienseket, a sebkötözésre, szálkiszedésre is nagyon megnőtt az igény.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.