Hirdetés
Hirdetés

Tizenhat csecsemőt hagytak a kórházban

Tizenhat csecsemőt hagytak a kórházban Kovászna megye

Tavaly tizenhat Kovászna megyei újszülöttet hagytak a szüleik a kórházban, az elmúlt 18 évben ez a legalacsonyabb adat a csecsemőelhagyásokra vonatkozóan – derül ki a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság jelentéséből.

Folyamatosan csökken Háromszéken az elhagyott kisbabák száma: 2005-ben 123 ilyen gyermek sorsát kellett rendeznie a gyermekjogvédelmi igazgatóságnak, 2006-tól kezdődően már 50 alatt volt az esetek száma, tavaly 16-ra esett vissza, ami kettővel kevesebb, mint az előző évben. E folyamatban nagy jelentősége van az esetmegoldásban közreműködő intézmények képviselői közötti állandó párbeszédnek, azaz a kórház, a szociális igazgatóság, rendőrség, a helyi önkormányzatok szociális munkásai közötti egyeztetésnek, illetve a gyermekvédelem nem kívánt terhességek megelőzését és az elhagyott gyermekek családjukba való visszailleszkedését célzó tevékenységeinek. A szülészeten hagyott kisbabák öt esetben városi, míg 11 esetben falusi környezetből származtak.

A megye leginkább érintett területei Sepsiszentgyörgy környéke hat esettel, Kézdivásárhely térsége szintén hat esettel és Erdővidék négy esettel. Három gyereket sikerült visszahelyezni családjához, 11-nek nevelőszülőt találtak, kettőt pedig a baróti fogyatékos gyerekek elhelyezési központjában gondoznak. Az adatok alapján megállapítható, hogy változó a biológiai családjukba visszailleszkedett gyerekek száma. 2016-ban a 41 esetből mindössze 11 gyermeket sikerült visszahelyezni, ami hozzávetőlegesen 27 százalékot tesz ki. 2017-ben a 33 gyermekből 20 került vissza a családjához, ami 60%-os arányt jelent. 2018-ban a 24 gyermekből 10 (41,6%), 2019-ben a 23 gyermekből 7 (30,4%), 2020-ban a 18 gyermekből 4 (22,22%), 2021-ben a 18 gyermekből 5 (27,77%), 2022-ben pedig a 16 gyermekből hármat (18,75%) fogadott vissza a családja.

Az intézmény főigazgatója, Vass Maria nyilatkozataiban többször is rámutatott annak fontosságára, hogy Kovászna megye szintjén együttműködési szerződést kötöttek a kórházban elhagyott gyermekekért felelős intézmények, ugyanakkor negyedévente munkamegbeszéléseket tartanak a problémák megvitatására, a beavatkozás módszereinek kidolgozására. A gyermekvédelmi igazgatóság a nem kívánt terhességek megelőzését célzó programmal vesz részt az elhagyások megelőzésében.

Ezt a SERA Alapítvány kezdeményezte, amely 2009 óta támogatja munkájában a gyermekjogvédelmet, vagyis abban, hogy a fogamzásgátlásra vonatkozó információkat és eszközöket az érintettekhez eljuttatják, ha szükséges, a nőket orvosi vizsgálatokra is elkísérik a szociális munkások. Ez rendkívül fontos, hiszen mobil csapatuknak köszönhetően a megye legelszigeteltebb közösségeiben is hatékonyan el tudják látni feladatukat – nyilatkozta korábban az igazgatónő.

Címlapfotó: Tavaly a kórházban hagyott újszülöttekből csak hármat sikerült visszahelyezni családjához. Képünk illusztráció

FOTÓ: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. január 29., 21:53
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Kimiskárolni azt aki halomra gyártja a gyerekotthonoknak a gyereket! Védekezzen, ez a legkevesebb!!! Az nem büszkeség tisztelt “szakértők”, h pár gyereket visszafogadott a “család”! Az nem család és nem is 1 falka! Alábbvalók az állatoknál!!! Azok gyerekei koldulnak a forgalmasabb helyeken! Aki 2x, 3x nem megy el nőgyógyászhoz/ családtervezőhöz, meg kellene büntetni!!!! A III. évezredben, minimum ennyit!!!!