Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harmincéves az Osonó Színházműhely

Harmincéves az Osonó Színházműhely Kultúra

Harminc éve annak, hogy Salamon András magyartanár megalakította a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban a színjátszó csoportot, amely később, állítólag arra való utalással, hogy voltak, akik a próbák szünetében „elosontak” cigizni, az Osonó nevet vette fel. A nagy múltú kőszínházakat is megszégyenítő előadásszámával az Osonó mára – minden túlzás nélkül állítható – Európa egyik legjobb gyerekszínháza lett.

Ezt a három évtizedes múltat előadással, műhelyfoglalkozással, valamint az egykori és jelenlegi tagok találkozójával ünnepli meg az önfenntartóként működő színházműhely Budapesten.

A társulatnak az 1993. február 3-i alapítása óta 187 tagja volt, és az évek során összesen 23 előadást mutatott be, amelyből 6 koprodukcióként készült el thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi színházakkal. Az önfenntartó színházműhely az előadások játszásán túl, ezernél több oktatási és szociális projektet szervezett fiatalok és felnőttek számára. A 30 év alatt összesen 1523 előadást tartottak, amelyből 1180-at az elmúlt tíz évben, független színházként 3 kontinens 28 országának 322 településén. Az Osonó Színházműhely projektjeit és előadásait eddig 54 hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

„Köszönöm mindazoknak, akikkel Salek bácsi (Salamon András tanár úr – szerk.) vezetésével elindultunk. Hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt években osonósok lettek, akikkel együtt dolgoztunk, álmodtunk, kitartottunk, vitáztunk, alkottunk, egymásnak impulzusokat adtunk, előadásokat készítettünk, kísérleteztünk, felfedeztünk és a Színház ürügyén megéltük a Találkozásokat” – nyilatkozta korábban lapunknak Fazakas Misi, az Osonó vezetője.

A társulat 2019-től mondhatni Budapestre költözött, és azóta a budapesti és a nemzetközi projektekre összpontosítanak

A 30 éves az Osonó születésnapi program részeként február 2-án 19 órakor a Nem vagyok, csak mások látnak című előadást láthatják a nézők a B29 Közösségi térben. Az előadásban Mucha Oszkár szólaltatja meg József Attila szövegeit. A Fazakas Misi által rendezett produkciót eddig 3 országban mutatták be, mind tantermi előadásként vagy rendhagyó irodalomóraként, mind stúdiószínházi körülmények között. A személyes hangvételű előadást a sikerére való tekintettel 2023-ban számos iskolában bemutatják, illetve áprilisban az előadás egy kéthetes, öt országot érintő európai turnéra indul, majd májusban több olaszországi városban lesz látható.

Ugyancsak a B29 Közösségi térben február 4-én 18 órakor kerül sor egy önismereti és színházi műhelyfoglalkozásra. Mindkét esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a szervezes@osono.ro e-mail-címen lehet megtenni. Az egykori és jelenlegi osonósok találkozóját szintén Budapesten tartják a társulat születésnapján, február 3-án.

Az eddig 610 alkalommal bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista produkciót március és május végén láthatják a nézők. Az előadás visszatér a szombathelyi Weöres Sándor Színházba, illetve a budapesti Katona József Színházba is, de látható lesz számos erdélyi és magyarországi településen is.

Az idei évben a hagyományos-, fórumszínházi- és osztálytermi előadásoktól kezdődően különböző képzések, táborok, ifjúsági együttműködések, rendszeresített műhelyek és Erasmus-projektek szerepelnek a terveik között.

A társulat 2017-ben Európai Tehetségpont minősítést kapott, 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az ifjúsági Nagy Károly-díj nemzeti győztese lett, és magáénak tudhatja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díját is.

Az Osonót 1998-tól Fazakas Misi vezeti. A társulat egykori tagjainak névsorát itt lehet megtekinteni: https://www.osono.eu/egykori-tagok

Fotók: Osonó Színházműhely/Facebook

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük