Hirdetés
Hirdetés

Tanévnyitó és névadó ünnepség a Nagy Mózes Főgimnáziumban

Tanévnyitó és névadó ünnepség a Nagy Mózes Főgimnáziumban Kovászna megye

Hétfőn a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-iskola kettős esemény helyszínéül szolgált: a tanévnyitó keretében névadó ünnepséget rendeztek, a tanintézmény ugyanis 120 év után ismét felvette a Nagy Mózes Főgimnázium nevet.

Hirdetés
Hirdetés

Ez év június 16-án írták alá a minisztériumi jóváhagyást, mely értelmében a kantai tanintézmény ismét felveheti a főgimnázium nevet. A tanévnyitó szentmisét követően az iskola főhomlokzatán helyet kapott régi-új nevét ábrázoló kétnyelvű táblákat Kallós Zoltán oktatási államtitkár és Bejan András iskolaigazgató leplezték le, a rövid avatóünnepet Bartók Hunor és Rancz Ilka diákok dallal és verssel tették ünnepélyesebbé. Nagy Babos Tamás magyartanár felvezetőjében hangsúlyozta, „iskolánk ma régi-új nevet kap, hiszen 120 éve, 1903-ban kapta azt a jogot, hogy főgimnázium lehessen. S ma, 2023. szeptember 11-én ismét e névre kereszteljük újra.”

Pillanatkép a névadó ünnepségről A tanintézmény 120 év után ismét felvette a főgimnázium nevet

Ezt követően a főgimnázium udvarán a tanintézmény himnuszával kezdődött a tanévnyitó, majd a végzősök által bevezetett 21 előkészítős rövid verses-dalos műsorát követően Bejan András igazgató szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva a nap jelentőségét. „Rendkívüli tanévnyitó a mai. Mert nemcsak egy új iskolai év kezdetét jelenti, hanem iskolánk történetében egy nem mindennapi eseményt. Mi, ma, itt mindannyian egy iskolatörténeti pillanat részese vagyunk” – hangsúlyozta. Felidézte a Nagy Mózes által 343 éve Esztelneken alapított tanintézmény mérföldköveit. „A történelem ismétli önmagát. Iskolánk ismét bekerült azon kiemelt tanintézmények közé, amelyeket a tanügyminisztérium nemzeti kollégiumnak vagy főgimnázumnak nevez. Hogy mi kellett ehhez a jelenben? Szükség volt egy 30 éves kitartó, következetes, felelősségteljes munkára, világi és egyházi összefogásra, a hatóságok beleegyezésére, ugyanakkor a diákjaink jó eredményeire, tanáraink lelkes munkájára, a szülők támogatására, bizalmára” – sorolta.

A 21 előkészítőst a végzős diákok vezették be az iskolaudvarra Fotó: Kallós Zoltán - Facebook

Hangsúlyozta, a jelen nem lesz másabb az iskolai titulus megváltozása után. „De mindannyiunk elkötelezettsége nagyobb lesz” – nyomatékosította, hozzátéve, az iskolaépület felújítása is a célok között szerepel. „Reméljük, hogy 2026-ra elkezdődik az épület felújítása” – fejezte ki reményét. Befejezésül a főgimnázium 749 diákjának és az őket irányító 66 pedagógusnak, közöttük az új igazgatóhelyettes Nagy Judit némettanárnak jó tanévet kívánt. „343 év bölcsességével nyitunk kaput a Nagy Mózes Főgimnázium történetének újabb fejezete előtt. Vallom, hogy megmaradásunk csak mély kötődéseinkkel érhető el” – hangsúlyozta. Kallós Zoltán államtitkár, Bokor Tibor polgármester és Kiss Imre főtanfelügyelő köszöntőit, majd a Nagy-Babos Edit, Nagy Babos Tamás és Dezső Zelinda tanárok által felkészített diákok által előadott dalokat követően ft. Varga Béla főesperes mondott áldást. Az évnyitó az iskola diákjainak körtáncával ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük