Hirdetés
Hirdetés

Legyen derűs és könnyű (legalább a kezdet) – Isten segítségével

Legyen derűs és könnyű (legalább a kezdet) – Isten segítségével Kovászna megye

15 éves szép hagyományt folytatva az idén is ökumenikus istentiszteleten kérték a Fennvaló segítségét a sepsiszentgyörgyi pedagógusok, ezúttal az evangélikus templomban. A Romániai Magyar Pedagógusszövetség helyi tisztségviselői által szervezett eseményen mintegy 100 tanár, tanító vett részt.

A történelmi egyházakkal közösen szervezett ökumenikus istentisztelet ötletgazdája Péter Sándor nyugalmazott magyartanár, Sepsiszentgyörgy Pro Urbe-díjas polgára, az RMPSZ Kovászna megyei elnöke, aki ezzel a kezdeményezéssel is szerette volna a város különböző iskoláinak pedagógusközösségeit kicsit közelíteni egymáshoz. Az istentisztelet művészi momentumainak felkonferálása is az ő tiszte lett, amit a maga sajátságos humorával vitt véghez.

 

Akik a jelenlevőkhöz szóltak: Péter Sándor, Szabó Margit, Zelenák József, Kiss Imre (Fotó: Bodor Tünde)

Az evangélikus templomban Zelenák József esperes házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, és arra biztatta őket, hogy „a legjobbat adják magukból”, mert egy nemzedék sorsa van rájuk bízva. A továbbiakban az istentisztelet celebrálásában közreműködött Végh Nimród evangélikus, Tatár Ágnes Tekla unitárius és Majos Zoltán református segédlelkész, illetve Takó István plébános.

Hirdetés
Hirdetés

Péter Sándor a maga során egyszerű és közvetlen szavakkal arra biztatta a pedagógusokat – mint egykori diákjait is – hogy „ne felejtsenek el nevetni”, azaz munkájukat derűsen végezni. Kiss Imre főtanfelügyelő ezúttal „nem főtanfelügyelőként, sem felügyelőként” osztotta meg gondolatait, mint mondta, a funkciót egyszer „le kell vetni, és marad az ember.” Pedagógusként, az RMPSZ országos szervezetének alelnökeként kifejtette, a világ folyamatos gyors pörgése, a hatalmas megtanítandó anyagmennyiség mellett, igazából annak ellenére a tanítványoknak az életben is használható tudást átadni, a káoszban boldogulni megtanítani őket, ez a cél. Hogy mindeközben maguknak a pedagógusoknak is tanulni, változni kell, fejlődni kell, az bizonyos. Szabó Margit, az RMPSZ alsóháromszéki szervezetének elnöke ironikus hangvételű beszédében a sok intézményvezetőt és oktatót foglalkoztató gondokat pedzette: a tűzoltók által kért túlzó biztonsági intézkedéseket, az iskolai kirándulások megszervezésének bürokratikus nehézségeit. Hagyjanak tanítani! – kérte sok kolléga nevében, majd kitért az új tanügyi törvényre is, mely „egyesek szerint ígéretes”. Az iskolában viszont a mindennapi csodák létrejöttéhez a szeretet az elengedhetetlen összetevő, állította.

Nagy tapsot kapott a Sipos Zoltán karnagy által vezényelt Pro Musica kamarakórus (Fotó: Bodor Tünde)

Az istentiszteleten Incze Melinda tanárnő Gál Éva Emese versét szavalta el a kollégáknak, Domokos Zsuzsa karvezető kis tanítványai Petőfihez kapcsolódó énekekkel és versekkel örvendeztették meg a pedagógusokat és a Sípos Zoltán által vezényelt Pro Musica kórus is fellépett. Nemzeti imánk eléneklésével fejeződött be az istentisztelet, ám azután egy szeretetvendégség keretében még kötetlen beszélgetésre is volt alkalmuk a megjelenteknek.

Címlapfotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük