Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemzeti dalokkal és székely finomságokkal köszöntik a Csíksomlyóra tartó zarándokokat Háromszéken

Nemzeti dalokkal és székely finomságokkal köszöntik a Csíksomlyóra tartó zarándokokat Háromszéken Kovászna megye

Idén rendhagyó módon a háromszéki megyeszékhelyen is áthalad a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat. A sepsiszentgyörgyiek május 17-én este 8 órakor köszöntik a zarándokokat a vasútállomáson pogácsával és kürtőskaláccsal.

Hirdetés
Hirdetés

Idén rendhagyó módon a háromszéki megyeszékhelyen is áthalad a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat. A sepsiszentgyörgyiek május 17-én este 8 órakor köszöntik a zarándokokat a vasútállomáson.

A zarándokvonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon közlekedett, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket, így a vonat rendhagyó módon Sepsiszentgyörgyön is áthalad. Bár idén elmarad a marosvásárhelyiek hagyományos köszöntése, Háromszéken is szívélyes fogadtatással várják a zarándokokat: a régi székely himnusz eléneklését követően kürtőskaláccsal, pogácsával kínálják az utazókat május 17-én, pénteken, pontosan este 19:59-kor.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották, a vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra.  A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. 

Fotó: Henning János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük