Felhívás!

Szent György Napos mozaikok

Szent György Napos mozaikok Kovászna megye

Volt, aki táncra perdült

Szombaton a Kultúrkertben kedvükre hódolhattak kedvenc zenéjüknek a blues rajongói. A délután folyamán a magyarországi Rambling Blues Trio örvendeztette meg őket a néger népzenéből nyújtott gazdag válogatásával. Az 1994-ben alakult és 1996 óta változatlan felállásban játszó szegedi együttes nagy hozzáértéssel szólaltatta meg a műfaj gyöngyszemeit. Hallatán a közönség soraiban akadt, aki elmélázott, mások ritmikus testmozgással hangolódtak a ’20- as, ’30-as évek Amerikájának zenéjére, a legfiatalabb korosztályból pedig többen táncra perdültek. A blues világában való barangolás este a Blues B.R. Others Show-al folytatódott, mely alatt valóságos buli kerekedett.

Református gyerekkórus

Gitár és zongorakísérettel előadott gyerekdalokkal lépett fel a Sepsi Református Egyházmegye Gyerekkórusa Dénes Előd lelkész irányításával. Közel száz gyerek ajkán szólt a dal a tavaszról, a vidám színekben pompázó virágokról, az életet adó esőről, a zöldségekről. Összeállításukat a Terhem cipelem a zsákomban, leteszem terhem Jézusnál című egyházi énekkel zárták. A Vártemplomi gyülekezet, a Csíki lakónegyedi Gödri Ferenc Általános Iskola és a Református Kollégium elemi osztályos diákjaiból álló énekkar tavaly ősszel alakult, több egyházi és iskolai rendezvényen voltak jelen. A gyerekkórus után a Messzehangzó ifjúsági együttes lépett színpadra, majd a magvető bibliai példázat köré felépített interaktív gyermekfoglalkozások következtek.

 

Több száz baba a pincében

Több mint nyolcszáz baba elevenedett meg Sinka Zita magángyűjtő kiállításán, Mese és valóság címmel a református egyház nyugdíjintézetének pincéjében. A Szent György Napok alatt családok, gyerekek keresték fel a tárlatot, és csodálták meg a különleges babakiállítást. Sinka Zita ezúttal tematikus szobákat alakított ki, az egyikben a kézzel festett, egyedi porcelánbabákat állította ki, míg a másikban a székely falut mutatta be, annak különböző ünnepeivel, szokásaival. Ugyanakkor a székely falvakra jellemző tevékenységek is megelevenedtek, bemutatta a kenyérsütést, fonást, gyermekágyas asszonyok életét, de a férfiak munkáját is. A babák mind kézzel készültek, és igen értékesek – mondta a gyűjtő, aki több mint 15 éve gyűjti, válogatja a babákat. Mesebeli hercegnőket is látni, Hófehérkét, Hamupipőkét, de menyasszonyt és vőlegényt, sőt zenészeket és a násznépet is. A tárlat Szent György Napok után is látogatható.

 

A tehetség utat tört magának

Negyedik éve, hogy része a városnapoknak a fogyatékkal élőkből álló együttesek fellépését biztosító Outsider Music Fest. Idén több országból érkezett csapatok, több helyszínen és műfajban zenéltek, volt népdal, blues, pop és rock, hol a múzeumkertben, hol a Sugás áruház előtti vagy a Plugor Sándor Líceum udvarában a Közösségi Színpadon (itt viszont az inklúzió nemigen sikerült, sajnos estére már eléggé megcsappant közönség előtt lépett fel a BBC által is díjazott, ütős rockzenét játszó angol csapat). A helyszín hátulütője, hogy az ott fellépőket többnyire csak saját közösségük nézte: a néptáncosokat szüleik, osztálytársaik, ismerőseik, éppúgy mint a művészeti licisták musicaljét vagy az outsidereket hozzátartozóik és barátaik. Ettől eltekintve számukra az egymással való találkozás is legalább olyan élmény, mint a fellépés, minden meghívott az Írisz Ház kőröspataki táborában van elszállásolva, ahol intenzív, határokat átlépő kapcsolatépítés folyik, mondta Makkai Péter, a fiatalok nappali foglalkoztató központjának igazgatója.

Hagyományos gyerekjátékok a sárkány kuzinjaival

Hagyományos játékokkal, fából, rongyból készült eszközökkel, bábokkal várták Szent György Napok alatt a Caritas önkéntesei a gyerekeket a számukra szervezett játszótérre. Bár a sárkányt legyőzte a lovag, de kellemetlen és elfelejtett kuzinjai, RigolyÁs Kibirki és KözÉsmert RettegÉs, játszani hívtak minden parkba tévedt gyermeket, merthogy, mint mondták, sem a sárkány, sem a lúd cipőt fűzni úgysem tud.

Ahhoz, hogy a gyermekek bekapcsolódjanak az igazi mókába, próbákat kellett kiállniuk, az így szerzett biztostűket mütyürökre váltották, és kezdődhetett az igazi kaland. A részvevők sárkánytáblára tűzhették a különböző sztárok félelmetes sárkányfejét, de volt mini billiárd, tekézés, útvesztő és színezés, festés, rajzolás is a legkisebbeknek. A gyermekbirodalomban több száz kicsi és nagy fordult meg, akik érdekes, új, de hagyományőrző élményekkel gazdagodtak. Ugyanakkor, a szülők és a nagyobb testvérek sem unatkoztak, az Arany Griff Rend székelyudvarhelyi hagyományőrző egyesület munkatársai történelmi játékokra, íjazásra, céllövészetre várták őket.

 

Sikeres Szimplatz

Olyan lett, amilyennek tervezték a Szent György Napok új helyszíne, a Szimplatz. Az étel- és sörkülönlegességek már eleve sokat kölcsönöztek a hely jellegének, de a beleolvadó utcazene mutatványosai és az esti koncertek is több száz embert értek el. A különböző burgerek, marhahússzendvicsek, görög és spanyol konyhakülönlegességek mellé jó érzékkel társított zenét is kaptak az idelátogatók. Délelőtt néptánc- és népzene-előadásokba vegyült az utcazenészek kavalkádja is, este pedig helyi és külföldi neves alternatív együttesek mutatkoztak be. Ugyanakkor a Szimpla kertjében rögtönzött konyha is működött, itt a Szimpla baráti társasága: színészek, tanárok, újságírók főztek szombaton és vasárnap. Szombaton szoljánkát készítettek, ami orosz húsétel, gazdagon fűszerezett leves, vasárnap pedig estofado con cerveza, azaz spanyol pörkölt főtt kézműves sörrel.

A szervezők úgy vélik, hagyományteremtő a Szimplatz, és kiegészíti a városnapok más helyszíneit; nem konkurenciát jelent, hanem újdonságot a városnapok forgatagában. Józsi Kinga, aki a Szimpla tulajdonosaként felvállalta ennek a street-food- és sörfesztiválnak a megrendezését, elmondta: már a városnapokat megelőzően nagyon merésznek titulálták kezdeményezésüket, most ő maga is úgy gondolja, több részletet lehet még jobbítani, például a villanyhálózat működtetését vagy a vízellátást a téren, de tanultak a hibákból, és jövőre is felvállalják a szervezést.

Erőskezű fiatalok csaptak össze

Sok erős kezű fiatal van városunkban – ez derült ki az Ifjúsági Udvarban szervezett szkanderbajnokságon. A kezdeti úgynevezett kocsmasport ma már versenysporttá nőtte ki magát, a szentgyörgyi fiatalok is évről évre megrendezik, az előző év bajnokának pedig mindig van kihívója. A szabványméretű szkanderasztal körül számos fiatal gyűlt össze, hogy kipróbálja karjának erejét, a szabályok kikiáltása után pedig elkezdődött a korosztályos csoportokra osztott verseny. A bírók kiemelték: fontos, hogy a játékosok az indítás pillanatáig nem mozgathatják alkarjukat, és a könyökpárnáról sem emelkedhetnek fel, de a kapaszkodót sem engedhetik el. Aki így tesz, kizárják. Más technika azonban alkalmazható, és a szkanderben nem a súly számít, hanem a korosztály és a technika.

Idén is három korcsoport fiataljai csaptak össze, a 18 év alatti korosztály győztese ezúttal Niczuly Norbert lett, a 12 és 24 év közöttieknél Bánhidi Bálint volt a legerősebb, míg a 24 év felettiek kategóriájában Székely Ervin győzött. A versenyről nem zártak ki senkit, viszont volt, aki meglátta ellenfelét és nem állt ki, így azonnal kikiáltották a győztest. 

 

Kerestek és találtak kincseket

Nyolcéves hagyománya van a Szent György Napok alatt szervezett Treasure Hunt versenynek, melyet az Ecou Ifjúsági Egyesület hívott életre a román és magyar fiataloknak egyaránt. Idén azonban csak az előbbiek éltek a lehetőséggel és neveztek be a kincskeresésre, az Ifjúsági Udvarban. Az ügyességi verseny feladatait egyébként úgy állították össze, hogy mindkét nyelv ismeretére szükség legyen, de utólag, a jelentkezéseket követően, módosították a kiírást. A szervezők elmondták: a vetélkedőre olyan csapatok jelentkezését várták, melynek tagjai jól ismerik Sepsiszentgyörgyöt, építészeti, kulturális hagyományait és tájékozódó képességük is kiváló. A fiatalok különböző teszteket oldottak meg a verseny során, majd ellenőrző pontokon haladtak át, körbejárva a várost, és visszaérkezve a kiindulóponthoz, az ifjúsági udvarba. A megmérettetésre több mint húsz csapat nevezett be, az első helyezett a Țac Pac csapat lett, második helyen a Sweets Tripers végzett, harmadik helyen idén a Gartenzwerge csapat végzett.

Pretty Poisons lett a befutó

Vasárnap este a városnapi Ifjúsági Udvarban zajlott a Saint George’s Got Talent nevű tehetségkutató döntője. A megmérettetés a román, és magyar fiataloknak egyaránt szólt, hangsúlyozták a helyszínen a szervezők.

Az előválogatóra több mint húsz produkcióval jelentkeztek a fiatalok: beatbox (szájdob), ének, egyéni-, illetve csoportos táncos mutatvánnyal, különféle hangszerekkel érkeztek a megmérettetésre. A zsűri értékelése után tíz versenyző jutott be a vasárnapi döntőbe: több egyéni énekes, dobos, csapatos- illetve egyéni táncprodukció, beatboxot űző, illetve szintetizátoron játszó fiatal.

A pódiumosok pénznyereményt, mozibelépőket, stúdiófelvételt, uszodabérleteket, fesztiválbelépőket nyerhettek, tudtuk meg Colț Alice szervezőtől.

A zsűri döntése nyomán az idei döntő nagy nyertese a Pretty Poisons nevű tánccsapat lett, név szerint Cojocaru Adrienn Kriszta (14 éves), Brandabura Ingrid (14 éves), Stinghe Szófia (14 éves), Policsek Orsolya (13 éves), és Policsek Hanna (15 éves). A nyertesek lapunknak elmondták, hogy nem tudják, mit nyertek, de számukra ez nem is fontos, mert annál jobb érzés nincs, mint elsőnek lenni. Második helyen Tóth Abigél-Evelin, illetve harmadik helyen Keroo és Jasow végzett. A lányok többnyire maguktól, illetve tánctanárnőik, Sándor Lilla és Vitus Kinga segítségével készültek két héten át intenzíven a megmérettetésre.

Aerobic mindenkinek

A felnövekvő aerobic generáció gyermekei és fiataljai mozogtak együtt Kelemen Idával és Szendével a Szent György Napok vasárnapi programján, a Közösségi színpadon. A bemutató során a legmodernebb aerobic technikákat mutatták be, mozgásba lendültek kicsik és nagyok. Bár idén nem készültek rekordkísérletre, mégis rekordgyorsasággal táncoltak a különböző ritmusokra. Az Ida Aerobic csapata rendszeres fellépője a városnapoknak, az évről évre bővülő társulat az ismert koreográfiát új elemekkel is kiegészítette. Ida segítője, Kelemen Szende, aki az Ida aerobic által vált ismertté, új kezdeményezésbe is fogott, Táncol a család címmel pályázik a Com’On Sepsiszentgyörgy pályázatán, célja pedig, hogy másokkal is megszerettesse az aerobicot, és bevonja a családok apraja-nagyját a táncolásba, mozgásba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.