Felhívás!

Szemétszedés az erdőben

Szemétszedés az erdőben Kovászna megye

Hetek óta szervezkedtek a közösségi oldalon, erre a hétvégére beértek a dolgok, de még a szombaton, az akció sikerét jó eséllyel kompromittáló eső miatt így is el kellett halasztani az előpataki út mentére tervezett szemétszedő akciót. A The Wood View mozgalom keretében meghirdetett takarításra önkéntesek jelentkezését várták, végül mintegy harmincan válaszoltak a felhívásra.

Vasárnap reggel hétágra sütő nap biztatta a lelkiismeretes embereket – örvendetesen sok fiatalt és néhány gyereket is –, hogy társuljanak be az út környékének megtisztításába a város végét jelző táblától a Benedekmezőig. Ez magába foglalta az autóból kidobott, netalán gyalogosok, biciklisták által eldobott szemét összegyűjtését, illetve az árokban, a patakmederben és partján tájat rondító szemeteszacskók, pille- és sörös palackok, egyéb hulladékok eltakarítását is. Mivel korábbi hasonló hétvégi szemétszüretkor előfordult, hogy a következő munkanapig, azaz hétfőig, mikor a köztisztaságiak elszállították, az út szélén hagyott szemeteszacskókat széttépték a kutyák, most fontosnak látták azonnal elhordani őket onnan egy, a Tega Rt. által a helyszínre kivitt nagy kukába – magyarázta Kerekes Szabolcs, az egyik szervező.

A Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke, Csákány László biztosította az autót, amely többször is fordult. Az akció végéig, mikorra elkészült a tokány is, a mintegy 30 résztvevő körülbelül 25 zsák szelektíven gyűjtött hulladékot és ugyanennyi vegyes szemetet hordott el. Azt most nem mondhatjuk el, hogy a változatosság üdít, de tévékészülék, gumikerék, szélvédő, üléshuzat, sok pelenka, kábelköteg is volt a „termésben”.

Mivel sok zöld aktivistának van rossz a tapasztalata a helyi rendőrökkel, akik faültető egyetemistákkal, zarándokútjelzés-festőkkel kekeckednek, fitogtatják erejüket, de meg sem közelítik a tilosban piknikező, manelet bömböltető társaságokat, a résztvevők úgy döntöttek, más módszerekhez, például a nyilvános kipellengérezéshez folyamodnak, hiszen még sincs az rendben, hogy mások mocskát a természetszerető emberek takarítják el. De mást is kitaláltak: az erdő alatt talált, vendéglőből származó háromzsáknyi szemetet, mely ételmaradékot, feliratozott szalvétát, tehát azonosítót is tartalmazott, visszaszolgáltatják a tulajdonosnak, a Leonor Ballroomnak. Fekete Bálint, a takarító mozgalom elindítója ezt tegnap meg is tette. Egyik kínai üzletből is találtak az erdő alatt tetemes mennyiségű szemetet, szintén ezt a sorsot szánták neki: ajándékba adták a tulajdonosnak.

Az akció jól sikerült, aki nem tudott a végéig maradni,  azt váltotta a délután érkező erősítés. A munka után mindenki éhét csillapíthatta a 4-es kilométerkőnél a húsos és vegán tokány valamelyikével. A jó hangulat, a közös tett, a hasznosság tudata jó katalizátor, biztosak vagyunk benne, itt nincs megállása a természetszerető takarítóbrigádnak…

A lelkes embereket a Bertis, Diószegi Pékség, a Hit gyülekezete #2, a Csíra Konyha, az Apozi és Tega Rt. támogatták.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.