Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföldi Karriernapok: 34 szakmával ismerkedhetnek meg a diákok

Székelyföldi Karriernapok: 34 szakmával ismerkedhetnek meg a diákok Kovászna megye

Ötödik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Karriernapokat november 27 és 29 között a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A többnapos rendezvény középiskolás diákoknak nyújt lehetőséget 34 különböző hivatás megismerésére, és tapasztalt, sikeresen elhelyezkedett szakemberekkel való beszélgetésre is.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményre minden nap 1-től 5-ig lehet ellátogatni, előzetes regisztráció alapján. Elsősorban sepsiszentgyörgyi 11. és 12. osztályos diákok jelentkezését várják, de bármely középiskolás tanulót is szívesen látnak, aki érdeklődik a karrierépítés témája iránt és egyetemi oktatás előtt áll. Számos területtel barátkozhatnak meg az érdeklődő fiatalok, köztük kommunikációval, művészetekkel, iparral és IT-val, igazságszolgáltatással, gazdasággal és vállalkozással, egészségüggyel és lélekgondozással is.

Zsigmond József, a Centrum Studiorum elnöke, városi önkormányzati képviselő kifejtette, hogy a rendezvénynek nem az a lényege, hogy a különböző egyetemeket népszerűsítse, hanem az, hogy valójában megmutassák a szakmaválasztás előtt állóknak, hogy egy-egy foglalkozás miről is szól a gyakorlatban.

„Azt gondolom, hogy erre a tudásra nagyobb szükség van, mint azokra az információkra, hogy hogyan lehet elvégezni az egyetemet. Például, ha valaki orvosi egyetemre akar menni, megtalálja az információt, felkészül, bejut, elvégzi, remélhetőleg hazajön. De azt, hogy egy orvos ténylegesen nap mint nap mit csinál, egy 11. vagy 12. osztályos tanulónak nagyon kevés rálátása van, márpedig most kell ezt a nagyon fontos döntést meghozni” – részletezte az önkormányzati képviselő.

Zsigmond József azt is elmondta, hogy a rendezvény idei kiadása a városfejlesztés és fenntarthatóság témakörébe lesz csomagolva, és ehhez törekednek majd hozzászólni az előadók is a hétfői nap folyamán. Elsőként Antal Árpád polgármester tart nyitóelőadást, azt követően Szakács Paál István, a Hargita Business Center igazgatója fog beszédet mondani, végezetül pedig az érdeklődők Székely István Gergő, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatójának előadását is meghallgathatják.

Fotó: Kocsis B. János

A kedd a gazdaságról és vállalkozásról (marketing, bank és pénzügy, vendéglátás, stb.), egészségügyről (orvoslás, esztétika és szépészet, állatorvos, stb.), és lélekgondozásról fog szólni, ahol pedagógustól kezdve, a pszicholgóuson át a lelkészig minden szakmából érkeznek képviselők. A szerda a  művészetek és kommunikáció (színművészet, filmkészítés, ruhatervezés, stb.), ipar és IT (építőipar, informatika, mezőgazdaság, stb.), valamint igazságszolgáltatás (ügyvéd, jogász, stb.) irányzatainak napja. A képviselő kiemelte, hogy a szakemberek ingyen és bérmentve érkeznek az eseményre, társadalmi felelősséget vállalva a fiatal generáció iránt, hiszen mindig szükség lesz jó munkaerőre, utánpótlásra.

„Arra biztatjuk a fiatalokat, hogy menjenek, tanuljanak, tapasztaljanak, és aztán jöjjenek haza, kamatoztassák itt a tudásukat”- hangsúlyozta Zsigmond József. Hozzátette, hogy ameddig lehet, a diákoknak érdemes igényelniük a diákigazolványt is. Idén úgy döntöttek, hogy digitalizálják a rendszert a fiatalság igényeihez igazodva, így elég csak a telefonos applikációt használni ahhoz, hogy élvezni tudják a kártya nyújtotta előnyöket a tanulók.

„Az is nagyon fontos, hogy ez idéntől egy fesztiválkártya is lesz, abban az értelemben, hogy birtokosai között nagyobb erdélyi és magyarországi fesztiválokra is belépőket sorsolunk ki” – egészítette ki az elnök, felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a Vibe fesztiválra való jegyvásárláskor jövőhéten 10 százalékos kedvezményt tudnak kapni azok a diákok, akik rendelkeznek diákigazolvánnyal.

A Székelyföldi Karriernapokon való tumultus elkerülése végett a szervezők arra kérik a diákokat, hogy előzetesen regisztráljanak a diakigazolvany.ro oldalra kattintva, vagy a plakáton szereplő QR-kód segítségével. Kiemelték továbbá azt is, hogy a regisztráltakat rendszeresen értesíteni fogják ösztöndíj-, és álláslehetségekről, valamint gyakornoki és önkéntes munkákról is.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük