Felhívás!

Szegek figyelmeztetésnek

Szegek figyelmeztetésnek Kovászna megye

Kutyasétáltatás közben a Szalomér 2 nevű, Illyefalvához tartozó lakónegyed fölött, az erdő bejáratánál botlott bele a földbe vert 200-as szegekbe a sepsiszentgyörgyi Főcze Levente és felesége. Megpróbáltunk utánajárni, kinek szólt az üzenet.

– Nem egy szokványos erdei út volt, nem is turistaösvény, inkább olyan csapásnak tűnt, amelyet motorosok, vagy quadosok, terepjárósok taposhattak ki – mondta Főcze Levente, aki természetesen azonnal kihúzta a szegeket, mert balesetveszélyesnek minősítette azokat, terepfutók, gombászók is beléjük léphettek volna. Mint mesélte, ő az erdő szélénél nem látott olyan táblát, mely arra figyelmeztette volna, hogy magánterületen jár, lejjebb viszont, mikor a házak közelében járt, akkor már felfigyelt ezekre.
Így hát valószínűsíthető, hogy valaki a közelben lakók közül léphetett akcióba az utat megszegelve, megelégelvén a motorizált erdőjárók által keltett zajt és környezetrombolást. Hiszen ahol az elmúlt hetek esőzései után végigrobog párszor egy-egy ilyen jármű, ott többet fű nem nő.

A jelenség nem is új keletű, nem is egyedi. A környéken több helyen is próbálkoznak az erdő- és telektulajdonosok megakadályozni, hogy átjárjanak az idegenek a területeiken, sáncolással vagy más módokon. A Pacé oldalában is újabb és újabb utak jelennek meg ilyenformán, és a területtulajdonos közbirtokosság tehetetlen az ügyben. – Arra úgy tűnik, nem lehet számítani, hogy a motorosok, quadosok megértik, hogy ami nem az övék, az valaki másé, s a hatóságoknak is könnyebb még egy intézményt létrehozni (a környezet elleni kihágásokat kivizsgáló hatóság – szer. megj.), mint betartatni a már meglévő törvényeket – mondta Csákány László, a Szemerja–Görgő közbirtokosság
elnöke.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.