Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Nagyajta is tartaná a lépést

A háromszéki önkormányzatok által elnyert több mint egymilliárd lejes állami támogatásokból jut Nagyajta községnek is, igaz, a siker még nem teljes. Az Anghel Saligny település-fejlesztési program keretében Nagyajta közművesítésre is pályázott, ám ebből az esővíz- és szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése, fejlesztése egyelőre akadályokba ütközik. Mivelhogy ilyen jellegű pályázatoknál a lakossági létszám minimum kétezer kell legyen, Nagyajta ezt a feltételt nem teljesíti, ezért Bölönnel közösen pályázott, de nem nyerték el a kért támogatást. Abban reménykednek, hogy a kormány kedvezően módosítja a pályázati feltételeket.

Másik két tervből egyik az ivóvízhálózat bővítése, amire 3,6 millió lej lehet a támogatás összege. Korábban 15–16 évvel ezelőtt történt hasonló fejlesztés, de vannak utcák, ahol egyáltalán nincs vezetékes ivóvíz. Középajtán természetes forrás táplálja az ivóvízhálózatot, de a vízellátás általában sem volt kielégítő minden érintett háztartás számára, most pedig a száraz­ság drámai vízhiányt okoz.
A község pályázott az Ajta-patakon átívelő híd újjáépítésére is. A régi vashíd 1901-ből való, s noha nem műemlék, a helybeli lakosság nagyon ragaszkodik hozzá, emiatt nem szeretnék ócskavasba vinni a hídelemeket, hanem korszakidéző jelleggel áthelyeznék a református templom közelébe, ahol park is van. A műveletek sikeréhez szükség van a megyei önkormányzattal való megállapodásra is, annál is inkább, mivel a régi hídon átvezető 131-es út a megyei tanács tulajdonában van, s a tanács sikeresen pályázott a híd korszerűsítésére. A csaknem harmincméteres híd felújítására 2,8 millió lej támogatás érkezhet Háromszékre. (bl

Orsika jól van

Jól sikerült Kászoni Orsika műtétje Moldovában – adta hírül a kislány édesanyja. A beavatkozás során ezúttal a kezén tíz, míg a lábán hat bemetszést végeztek, amelyek feloldották az úgynevezett kontraktúrákat a sérült szövetekben. A kislány azonban az elmúlt évek során magasságban sokat nőtt, így a beteg izmok nem tudták követni a növekedést, ami lábujjhegyen járást alakított ki nála, ezt korrigálták most az orvosok. A kislány jól van, megértően és türelemmel viseli a következő hetek ágynyugalmát, amit újabb rehabilitáció követ majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.