Felhívás!

Pusztítani könnyű

Pusztítani könnyű Kovászna megye

A műemlékvédő szakemberek egyértelmű rosszallását váltotta ki annak az tucatnyi kormánypárti honatyának a törvénymódosítási javaslata, amely alapján a műemlék épületeken az illetékes hatóság külön engedélye nélkül is elvégezhető egy beavatkozás, toldás avagy felújítás. A Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóságtól kértünk állásfoglalást ez ügyben, Csáki Árpád főtanácsos válaszolt felkérésünkre.
– A hatályban lévő törvények szerint a műemlék épületeken csak szakengedélyek birtokában végezhetők beavatkozások. Minden olyan, műemlék épületen végzett beavatkozás, amely eltér az előzetesen megszerzett engedélyektől, illetve ezek hiányában történik, bűncselekménynek minősül. A 2001/422-es műemlékvédelmi törvény szerint az ellenőrzést végző szakemberek elrendelhetik a megkezdett munkálatok beszüntetését a szakengedélyek beszerzéséig, büntetéseket róhatnak ki, elrendelhetik az eredeti állapot visszaállítását, valamint büntetőjogi feljelentést kezdeményezhetnek. Ehhez kapcsolódik az építési törvény (1991/50) módosításra javasolt része. Az említett törvény 24. cikkelyének a pontja 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot helyez kilátásba a műemléken építési vagy bontási engedély nélkül végzett beavatkozásokért – részletezte a jelenlegi törvényi szabályozást Csáki Árpád.
A műemlékekkel foglalkozó megyei hivatal támogat minden, az ügyintézés megkönnyítésére irányuló kezdeményezést, ugyanakkor nem tudja támogatni a műemlék épületen végezendő, ellenőrzés nélküli beavatkozásoknak mindössze pénzbírsággal való büntetését – fejtette ki a szakember. Utóbbi rövid és hosszú távon egyaránt súlyos következményekkel járna az amúgy országos szinten kellően nem ismert és nem értékelt épített örökségre nézve. Ott, ahol a helyzet megköveteli, a megyei hivatal a bűnügyi eljárás megkezdését is javasolja: ez történt pár éve a nagybaconi tornácos ház lebontása esetében (a bíróság azonban felmentette a tulajdonost), illetve egy eltűnt futásfalvi, 19. századi székelykapu ügyében is ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. A pénzbüntetések kirovásának lehetőségét egyébként éppen a minisztériumi bürokrácia fékezi, a rendőrségi ügyek is nagyon lassan jutnak el végkifejlethez.
– A megyei hivatal elsősorban a műemlék-tulajdonosokkal és közintézményekkel való kapcsolattartást, közös gondolkodást és gondoskodást szorgalmazza. A problémákat gyakran a községekben hiányzó vagy tájékozatlan urbanisztikai szakemberek okozzák, pedig a jelenlegi törvények alapján is számos feladat és kötelezettség hárul a helyi tanácsokra. Megismételt körleveleinkre, amelyekben tájékoztatást nyújtunk, ugyanakkor adatokat is kérünk, csak elvétve érkeznek válaszok – magyarázta Csáki.
Figyelembe véve a magyar állam részéről a háromszéki egyházak tulajdonában lévő műemlék épületek helyreállítására érkező jelentős anyagi támogatásokat, a megyei műemlékvédelmi igazgatóság javasolja, hogy az érintett tulajdonosok forduljanak hozzájuk bizalommal szaktanácsokért. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.