Hirdetés
Hirdetés

Parázs tapasztalatcsere

Parázs tapasztalatcsere Kovászna megye

Mint már előzőleg híreltük: folyó hó 18–20. között a kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztők Egyesülete vendégül látta Nagyatád és a környékbeli kisállattenyésztők 28 fős csapatát. A háromnapos tapasztalatcsere zökkenőmentesen zajlott le, hiszen a két testvértelepülés kis híján két évtizedes kapcsolatra tekint vissza. Csupán a síkvidéki emberek kapaszkodó meg tartó lábizmai voltak kitéve némi megterhelésnek a nem mindennapi gyalogtúrák, kirándulások alkalmával.

A szakmai megbeszélések Torján és Ozsdolán zajlottak. Erről számolnék be részletesebben, hiszen mindannyiunk érdeke lehet a levont tanulságok egyike-másika. A kisállattartás mai, rohanó világunkban természetszerűen rengeteg munkát, időbeli és anyagi ráfordítást igényel, ám a haszonállatok tömkelege: nyúl, a különféle szárnyasfélék skálája, a juh és kecske, valamint a nagyra növő galambfajták konyhai felhasználása hozzájárul természetes étrendünk kiegészítéséhez, s nem utolsósorban egészséges táplálkozásunkhoz. Ezentúl e hobbi megszállottjai évente akár több hazai és nemzetközi kiállításon, más szóval: megmérettetésen is részt vesznek, ahol szakavatott bírói gárda értékeli a befektetett munkát.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenlevők egyöntetűen leszögezték, semmilyen állatorvosi „praktikákkal” nem kezelik az esetleges beteg állatokat. Az egyedi elhullások természetesnek tekinthetők. Semmilyen tápszerrel nem érdemes siettetni az állatok súlybeli növekedését. A nyulaknak például ajánlatos a téli időszakban is megszárított akác- és fűzfalevelet adni táplálék-kiegészítésként, melyet János napja (június 26.) előtt kell begyűjteni, mert szárítás után sem hullnak le a leveleik. A hagyományos gabonaféléket (árpa, búza, zab, kukorica) javallott más etethető táplálékkal (rizs, szárított borsó, tök-, cirok-, napraforgómag, köles) is kiegészíteni, ám elengedhetetlenül fontos ismerni az adagolás arányát, százalékát.

A viszontlátogatás jövő év július-augusztusában esedékes. A két elnök, Horváth Csaba (Nagyatád) és Domokos József (Ozsdola) szervezői tevékenysége is említésre méltó, hiszen közel száz ember testvérközösséggé való összekovácsolása komoly szervezőkészséget és rátermettséget feltételez.

Salamon Ferenc

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük