Párhuzamos programok

A 30. Tusványos el- és megkezdődött, így hamarosan – hála a szerkesztő és újságíró kollégák szorgos munkájának – abban a helyzetben fogják találni magukat, hogy beszámolókat, sőt rövid értelmezéseket is végiglapozhatnak a táborban történt eseményekről és nyilatkozatokról. Szerdáról speciel, hogy miként, mire értékeli a táboralapító, atlantista elkötelezettségű Németh Zsolt a bálványosi folyamatot – az elmúlt harminc év eredményeit, illetve tán azt is, hogy mit jót és rosszat olvasnak ki a politikához értők az európai parlamenti választások eredményeiből. S mindez (de más is) milyen hatással volt, van és lesz a Kárpátok gyűrűjében boldogulni akaró magyar közösségek életére. Hogy csak e két, a szervezők által kiemelten fontos szabadegyetemi témát említsem a közbeszéd tárgyává kívánkozó széles terítékből.

Ez a kettő valóban csak a szűk értelemben vett közélet történéseivel van szoros összefüggésben, holott rengeteg más programpont is zajlik ezzel párhuzamosan a tábor területén. Párhuzamosan? Hát nem éppen, ugyanis bár hihetetlenül és szokatlanul hangzik, de a társadalmi élet és életmód, a közfigyelemre érdemes, a közös és közösségi ügyek és dolgok jelenségvilága nem szorítkozik kizárólag a magas politika történéseire. Így például az europarlamenti választások eredményeire. Az éppen hogy csak a különböző, egymásba kapcsolódó és egymással intenzív kölcsönhatásban levő társadalmi folyamatoknak egy értékelhető keresztmetszete, esetleg pillanatképe. Vagy inkább azok egy találkozási pontja.

A választási eredmények (egy magát politikai közösségként meghatározó csoport akaratképzésének, erejének eredményességi mutatója egy demokratikus rendben) attól is függnek (főleg egy magát kulturálisan és nyelvében definiáló politikai nemzet esetében, mint amilyen a magyar), hogy milyen hatékonysággal sikerült meg- és újrateremtenie identitását, annak anyagi és szellemi feltételeit. Miként szervezte meg önmagát a társadalmi létforma különböző alszféráiban, így a kultúra, az oktatás, a gazdaság vagy a tudomány területén. A „párhuzamos” programpontoknak köszönhetően ebbe a munkába is betekintést nyerhetünk Tusványoson.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.