Felhívás!

Népi feredőink sorsa

Népi feredőink sorsa Kovászna megye

Ezelőtt öt évvel, 2016-ban örömmel adtuk hírül, hogy Bölönben magyarországi és erdélyi fiatalok önkéntes munkával felújították a falu határában található Büdösfürdőt és környékét. A kalákában felépített népi feredőt a napokban ismeretlenek megrongálták.

A népi feredők felújítása néhány éve vett lendületet Háromszéken a budapesti Ars Topia Alapítványnak és vezetőjének, Herczeg Ágnesnek köszönhetően. A fürdőfelújító kalákákat akkor az összefogás cso­dájaként értékeltük, de mint minden csoda, ez is csak három napig tartott, illetve a bölöni esetében pontosabban öt évig. Mert csodák Erdővidéken sincsenek, még akkor sem, ha ezt egyesek nagyon erőltetni akarják, történt ugyanis, hogy a bölöni, szépen kiépített fürdőt a napokban ismeretlenek megrongálták. A Sikó Imre polgármester által szerkesztőségünkhöz eljuttatott képeken az látszik, mintha bombatalálat érte volna a feredőt, lécek, fadarabok szanaszét, minden tönkretéve.

A polgármester elmondása szerint az esetről múlt hét elején értesültek, jelentették a rongálást a rendőrségen is, de egyelőre tettesek nincsenek. Mellékesen megemlítette, hogy a helybéli gyermekek nyári táborozásául szolgáló, az árkosi hágó alatt található erdészlaknál is rongálás történt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 9., 11:54
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A Büdös -feredő létrejötte közel 150 önkéntes, önzetlen és szeretetből fakadó kemény munkájának az eredménye: 10 nap leforgása alatt, embert nem kímélő kemény munka jutalmaként egy környezetbarát, idillikus óázisa lett Bölönnek. A 10 nap alatt a jókedv, az összetartás, a tenni akarás uralkodott a községben: 150 bölöni, nem bölöni, határon túli önkéntes lapátolt, ásott, kővet hordott, alkotott, festett, rajzolt, tervezett, épített … a Büdös -feredő létrejötte az összefogás fontosságát, a közösség megtartó erejét erősítette meg bennünk. 2016 után a pihenés, a megnyugvás helye lett a Feredő, sok fáradt, az élet terhe alatt megtört bölöni fürödte ki ott búját-bánatát, a gondozás sem maradt el: két kezi munkával takarították ki évente bölöni önkéntesek a medencét, a környezetet. Aztán jött egy újabb összefogás, ami nem szereteből és nem az alkotás céljából született, hanem a rombolás, a megsemmisítés volt a kitűzött cél, ami szintén kemény munkát igényelt, mert nem könnyű tönkretenni azt, amit 150 ember szeretetből , önzetlenül felépített, megalkotott. Kedves ismeretlen tettesek: sajnállak benneteket, ha időtöket és életeteket arra pazaroljátok, hogy leromboljátok azt , amit 150 önkéntes szeretetből felépített, mert bár az öltőzőt-medencét tönkretettétek, van valami , amit nem semmisíthettetek meg: az élményt , amit akkor tapasztaltunk, amikor a Bölöni Büdös – feredő ÉPÜLT.

 • User
  Dátum: 2021. július 9., 11:54
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ismeretlenek? Én szag alapján kézrekeríteném őket seperc alatt. Mindenki tudja kik teszik! Akik életükben egy percet sem dolgoztak, ezért más munkáját sem tisztelik és mi ingyen eltartjuk őket, hogy ezer félekeppen, hálálják “meg nekünk!

 • User
  Dátum: 2021. július 9., 11:56
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Azért sajnos elég jól látszik, hogy a felújítás nem volt karbantartva, kezelve. Ez történt s történik mindenhol, maximum nincs egy-két vállalkozó kedvű, aki segítse, hogy cikk legyen belőle. Ennek kéne utánajárni kedves Hirmondó, hogy miért természetes, hogy mások erőfeszítésének örvendünk, mint a háromnapos csodának, de miután átvettük egy fonnyadt szalmaszálat se teszünk keresztbe annak érdekében, hogy meg is tartsuk, sokáig élvezhessük.

 • User
  Dátum: 2021. július 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A kisbaconi feredő sem néz ki jobban. Pedig ott rongalas nem nagyon volt. Karban is kéne tartani miután elkeszült, nem úgyhagyni, amíg szétrohad.

  • User
   Dátum: 2021. július 14., 11:04
   ÉRTÉKELÉS: 1

   De igen, ott is rongálnak. A szomszédos falu kölykei, a bölöni rongálók rokonai. Első perctől használatba vették a feredőt. Ha ők ott voltak, közel se lehetett menni a medencéhez.